Dacă nu ar fi existat pragul electoral, Voronin ar fi strigat o lună întreagă “Toţi la referendum!”

Nimeni nu a spus pînă în noaptea de 5 spre 6 septembrie că, anterior, Comisia de la Veneţia ar fi recomandat suspendarea pragului de participare a cetăţenilor la referendum.  Mai mult decît atît, certitudinea că  marea majoritate a populaţiei optează pentru alegerea preşedintelui de către întreg poporul a alimentat convingerea că duminică, 5 septembrie, la referendum se va prezenta “întreg poporul”. Formularea  unei opţiuni şi exprimarea ei sînt lucruri absolut diferite. Multă lume este mai mult decît convinsă că fumatul dăunează sănătăţii, dar continuă să fumeze. 93 la sută din totalul populaţiei cu drept de vot  doreşte să-şi recapete dreptul de a alege preşedintele ţării, însă doar 29 la sută din acelaşi total merg la birourile electorale.

Impunerea unui prag de participare a conferit putere de decizie celor care nu au luat nici o decizie, celor care au stat acasă.  Anularea pragului de participare  urma să pună pe prim-plan opţiunea propriu- zisă, dar nu  actul formal de a ne bifa într-un registru electoral. Într-o asemenea situaţie, cei care au convingerea că preşedintele ţării trebuie să fie ales în continuare în cadrul legislativului trebuiau să vină şi să spună lucrul acesta, pentru a se contura ca şi categorie distinctă de cetăţeni. În condiţiile în care s-a desfăşurat referendumul însă, votul “împotrivă” a fost favorizat pe nedrept, absenţa fiind catalogată ca şi opţiune  contra. Mi s-ar putea reproşa că, la numărarea voturilor, cei care au votat împotriva iniţiativei de modificare a Constituţiei au avut coşul lor, reprezentînd într-un sfîrşit circa 10 la sută din voturile exprimate. Aceşti zece la sută au decis în cele din urmă conservarea situaţiei, celelalte  peste 90 la sută neavînd nici o importanţă.

E lucru ştiut că după război e  destul de uşor să împarţi medalii, însă toate aceste distincţii ar fi  avut şi un echivalent bazat pe merite, dacă   războiul respectiv s-ar fi dat în limitele unor reguli clare şi  cu drapelele onestităţii arborate la loc văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *