Satul Şipoteni, după 14 ani fără grădiniţă, are acum un Centru Comunitar pentru copii.

Vladislava şi Marian Andruţă sînt doi copii gemeni de şase ani din satul Şipoteni, raionul Hînceşti, o zonă frumoasă, dar izolată, spre care duce un drum greu şi pietros. Tatăl copiilor este nevoit să parcurgă acest drum în fiecare săptămînă, pentru a ajunge la locul de muncă din Chişinău. Copiii rămîn mai mult în grija mamei, care are un serviciu, dar şi o gospodărie de întreţinut.

“Nu am timp să le citesc copiilor mei poveşti. Şi nici nu ne putem permite să avem multe cărţi şi jucării acasă, sînt foarte scumpe. De mult visăm la o grădiniţă în care să fie cărţi, jucării şi un educator care să-i înveţe de toate”, spune mama copiilor, Nadejda Andruţă.

De curînd, viaţa familiei Andruţă s-a schimbat. În sat s-a deschis un Centru Comunitar de educaţie timpurie. “E tare bine aici, ne jucăm, mîncăm”, spune Marian, fratele Vladislavei. “Învăţăm ghicitori şi poezii”, adaugă Vladislava.

Satul Şipoteni n-a avut grădiniţă timp de 14 ani. Începînd cu anul 2003, copiii din sat mergeau la grupa pregătitoare în şcoală. Copiii învăţau în două schimburi, pentru că nu încăpeau toţi odată în grupă. În plus, şcoala nu avea săli amenajate pentru preşcolari, cu  mobilier şi materiale didactice potrivite.

Vera Olaru, primăriţa satului Şipoteni, spune că şi-a dorit de mult să deschidă o grădiniţă. “Anul trecut, Ministerul Educaţiei a venit cu propunerea să deschidem un Centru Comunitar de educaţie timpurie. Condiţia era să oferim un spaţiu potrivit. Fosta baie publică din sat era unica clădire  nedemolată, aşa că am hotărît să o renovăm şi să oferim acest spaţiu copiilor”, spune primăriţa. Clădirea a fost renovată din bugetul autorităţilor locale, cu participarea părinţilor. Ministerul Educaţiei a dotat centrul cu mobilier, materiale didactice, cărţi, jucării – toate în cadrul Proiectului “Educaţie pentru Toţi”.

Iniţial, Centrul Comunitar lucra doar jumătate de zi. Copiii primeau un mic dejun, se jucau, aveau diverse activităţi. Apoi Primăria a mai reparat cîteva săli, a amenajat două dormitoare, două săli de joc, un veceu şi a extins programul centrului pentru toată ziua.

“Unii părinţi cred că unui copil îi este mai bine acasă, cu bunica. Însă astfel copilul ar putea să fie lipsit de comunicarea cu alţi copii şi de socializarea necesară înainte de şcoală”, spune Vera Olaru. La Şipoteni, primăria, împreună cu asistenţa socială, le-a explicat părinţilor cît de importantă este educaţia copiilor în cadrul acestui Centru Comunitar. Acum, toţi cei 28 de copii cu vîrste între 3 şi 6 ani din sat primesc alimentaţie şi educaţie gratuită, iar părinţii sînt bucuroşi că copiii lor vor merge pregătiţi la şcoala.

“Nu este uşor să deschizi un Centru de educaţie timpurie, dar este posibil. Trebuie doar să pui împreună eforturile administraţiei locale şi raionale şi cele ale părinţilor”, spune dna Vera Olaru. “Centrul funcţionează în baza Regulamentului Centrului Comunitar de educaţie timpurie, în baza căruia am angajat cadrele didactice şi am organizat activitatea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *