Dragi prieteni! Pentru a avea succese atît la şcoală, cît şi în viaţă, este nevoie să vă dezvoltaţi aptitudinile de buni organizatori. Cu siguranţă, unii dintre voi sînt buni organizatori, însă oricine poate învăţa aceste însuşiri.

Iată nişte strategii prin care puteţi căpăta controlul asupra modului de viaţă:

• Foloseşte liste de verificare: obisnuieşte-te să-ţi faci liste cu ceea ce ai de făcut pentru ziua în curs sau pentru ziua următoare. Foloseşte aceste liste pentru a-ţi aminti ce ai de făcut prin gospodărie, ce teme sau ce manuale trebuie să-ţi pui în ghiozdan pentru ziua urmatoare. Ar trebui să ai un carneţel în care să notezi tot ce ai de făcut pentru şcoală: lectură, teme scrise, memorări etc. În momentul în care vei tăia de pe listă ceea ce deja ai făcut, vei avea un sentiment de satisfacţie şi mulţumire.

• Organizează temele: înainte de a începe să-ţi faci temele, numerotează-ţi exerciţiile în ordinea în care ele ar trebui să fie făcute. De exemplu, pentru început nu alege cel mai greu exerciţiu, însă nici nu-l lăsa pentru sfîrşit, deoarece vei fi obosit şi îţi va fi cu mult mai greu.

• Stabileşte un interval orar fix pentru teme: este bine ca să ai o anumită oră a zilei la care trebuie să-ţi faci temele şi să înveţi. Cel mai bine ar fi ca ora pentru teme să nu fie imediat după întoarcerea de la şcoală, deoarece intervine oboseala.

• Aranjaţi un spaţiu special destinat studiului: ar fi bine să înveţi şi să-ţi faci temele în acelaşi loc în fiecare zi. Asta înseamnă că ai nevoie de un loc liniştit în care să ai cît mai puţine lucruri care să te distragă.

• Stabileşte un program al casei: încearcă să respecţi în fiecare zi aceleaşi ore de cină sau de culcare. Copiii care respectă o anumită oră de culcare merg la şcoală mai bine odihniţi.

• Pregăteşte-te pentru ziua care urmează: înainte de culcare, pregăteşte-ţi ghiozdanul, aranjează-ţi hainele pentru ziua următoare astfel încît dimineaţa să-ţi fie mai uşor să fii gata de şcoală.

Mult succes!

Cu drag, tanti Olga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *