Mamografia este o examinare radiologică a sînului, folosită pentru detectarea şi diagnosticarea formaţiunilor tumorale, secreţiilor mamelonare sau durerilor apărute la palpare.

Cum se efectuează o mamografie?

Veţi sta în picioare, dezbrăcată pînă la talie, în faţa unui aparat numit mamograf, sînul se plasează pe o mică platformă şi se comprimă superior cu un alt dispozitiv. Procedura se repetă şi pentru sînul contralateral. Compresiunea durează cîteva secunde şi puteţi simţi un uşor disconfort. Datorită aparatelor moderne, doza de radiaţii este scăzută, aşa că puteţi merge liniştită să efectuaţi o mamografie.

La ce vîrstă puteţi efectua prima mamografie?

După 40 de ani este recomandabil să efectuaţi această investigaţie, în afara cazurilor particulare – predispoziţie ereditară, cînd medicul vă indică efectuarea unei mamografii.

Avantajul: depistarea cancerului de sîn în primul stadiu de evoluţie, la dimensiuni de 5 mm, în timp ce la un examen clinic îl depistăm cînd tumora are un diametru de cel puţin 1cm.

Contraindicaţii: sub 35 de ani, sarcină.

Sfaturi utile

• este preferabil să nu folosiţi deodorante înainte de examinare – pot conţine substanţe chimice care denaturează imaginea;

• alegeţi efectuarea investigaţiei într-una din primele zece zile ale ciclului menstrual;

• discutaţi cu medicul despre existenţa în istoria familială a unor cazuri de cancer mamar, despre eventuale tratamente hormonale pe care le urmaţi sau le-aţi urmat şi intervenţii chirurgicale anterioare;

• păstraţi rezultatul şi filmele pentru comparare cu cele ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *