Sînt blestemat să-mi semnez materialele cu numele meu. Pentru că am un stil, poate că şi hrenovîi, însă inconfundabil. Aşa că degeaba aş încerca să mă ascund după deget sau după pseudonimul Igor Năframă.

Încep cu o afirmaţie pe care mulţi oponenţi de-ai noştri nu o vor putea clinti din loc. Vlad Plahotniuc este un om cu un caracter foarte puternic. Indiferent de banii pe care-i  are sau nu-i are. Şi nu e de nasul cuiva să socotească banii din buzunarul altcuiva. Vlad Plahotniuc este un caracter care ar trebui studiat. Mă uit cu cîtă uşurinţă manevrează în ultima vreme printre recifi şi cu cîtă abilitate şi sînge rece îşi pune la punct oponenţii, ca să nu le zicem denigratori. Nu fiecare poate ceea ce poate Vlad Plahotniuc. Pînă şi dl Voronin ar fi putut învăţa cîte ceva de la el, căci ex-preşedintele, avînd toate uneltele  politice şi juridice la dispoziţie, nu şi-a putut neutraliza denigratorii în faţa cărora ar fi avut cîştig de cauză în orice instanţă şi în orice ţară democratică. (În acest caz, desigur, nu ne referim la arestarea oamenilor în plină stradă, care mai apoi erau puşi la răcoare, ca să înţeleagă cine e stăpîn în ţara asta.) Se pare că dl Plahotniuc, prin demersurile sale judiciare, va crea un precedent, de care se vor folosi şi alte persoane blamate pe nedrept de diferite jurnaliugi şi “luptători pentru dreptate şi adevăr”.

Observ, la Chişinău, ţipetele acoperă orice gînd, iar bunul comportament nu asigură şi un tratament pe potrivă. Sergiu Mocanu ştie prea bine că am avea dreptul să fim duri şi nedrepţi în raport cu politicianul Sergiu Mocanu, dar nu facem acest lucru, pentru că preferăm să fim noi în pierdere decît să practicăm atacul la persoană.

Referitor la ideile promovate de dl Mocanu prin conferinţele sale de presă: sînt defectuoase, cu toate că, la prima vedere, ele par a fi nobile. Dl Mocanu, cu cît mai mult vorbeşte, cu atît mai incredibil devine. Pentru că apare pe post de Avocat într-un litigiu dintre părţi. Şi, asemeni avocatului unui violator în serie, care e dator să demonstreze că clientul său e înger, tot aşa procedează şi dl Mocanu cînd încearcă să ia apărarea duetului |opa: Viorel şi Victor. Avocaţii sînt logoreici, nu? Prin urmare, locul lor e la parchet,  şi nu în sălile special amenajate pentru desfăşurarea conferinţelor de presă.

Miercuri-sară, în cadrul unei emisiuni televizate, dl Vlad Plahotniuc a confirmat presupunerile noastre făcute încă la începutul diferendului. Dnii |opa, ziceam noi, au avut un comportament neloial faţă de partenerul lor de afaceri. Şi acesta, asemeni lui Michael Schumacher, i-a depăşit la un viraj, arătîndu-le, din mers, degetul mijlociu. Pe ruseşte, asta ar însemna – pentru cei 2 |opi – вдруг откуда не возьмись…  Dl Mocanu trece sub tăcere nişte detalii relevante din istoria părţilor implicate în conflict. Avocatul Mocanu uită să spună că clienţii săi au trăit vreme îndelungată ca-n sînul lui Avram sub umbrela dlui Plahotniuc. Uită să spună că dl Paveliu e cumnatul dlui Viorel, care, bine-mersi, împreună cu un alt cumnat de-al său, au huzurit la televiziunea gestionată de Vlad Plahotniuc. Se simţeau atît de sus încît nu mai voiau să se salute  cu oamenii cu care au jucat ping-pong, să zicem. De ce abia acum observă că au activat în răsfăţ şi în ticăloşie, acum, cînd sînt înlăturaţi de la conducerea postului de televiziune Prime? De ce au tăcut mîlc atîta timp cît “au “complotat” împreună cu Plahotniuc? Iată de ce dl Mocanu devine tot mai puţin credibil în faţa opiniei publice: nu este Haiduc precum ar vrea să arate, este cel mult Avocat, dacă nu şi complice în această dihonie dintre părţi. Şi pot să se jeluiască dînşii şi lui U Thant, cum se spunea pe timpuri – nu vor fi crezuţi, pentru că atunci va trebui să-şi pună la contribuţie şi propriii săi clienţi, mai ales că Maica Europa a trecut şi ea prin perioada Acumulărilor de capital şi nu va da crezare celor care, ca John Rockefeller Întîiul,  au încercat să-şi lichideze partenerul prin metode nu prea curate. Şi nu e vina lui Plahotniuc că a aflat ce i se pregăteşte ciobanului moldovan, iar moldovanul, aflînd că pe la apus de soare, vor să mi-l omoare, a acţionat fulgerător. În legătură cu asta, i-aş recomanda omului de afaceri Plahotniuc  să citească  nuvela intitulată “Mioara” a unui autor de prin părţile noastre, numele căruia l-am şi uitat, probabil…

Notă. Emisiunea televizată cu participarea dlui Vlad Plahotniuc mi-a sugerat cîte ceva. Caii mînaţi de cu zori la arat, pe la chindii, cad pe brazdă; minunat consilier dl Guşă, dar are alură de perdant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *