În cazul în care dl Vladimir Voronin mi s-ar jălui că are de săpat dar nu găseşte oameni, zău, le las pe toate la o parte şi mă duc la el cu hîrleţul de-acasă. Însă, pînă atunci…
Vladimir Nicolaevici, mata susţii că 5 septembrie 2010 va intra (…) în istoria noastră ca zi a unei înalte demnităţi civice, ca zi a adevăratei bărbăţii politice a întregului popor moldovenesc. Să zicem. Concomitent, susţineţi că orice presiune este zadarnică, citez, “în faţa voinţei Dumneavoastră”, a voinţei poporului, adică. De fapt, sintagma în cauză (voinţa poporului) este sinonim absolut cu noţiunea Democraţie (ca formă de organizare şi de conducere a societăţii, în care poporul îşi exercită (direct sau indirect) puterea). Dumneavoastră, din cîte ştiu, Vă consideraţi democrat. Şi dacă e aşa, ce facem, dle Voronin, cu voinţa poporului? Căci referendumurile vin şi se duc, iar voinţa nestrămutată a poporului rămîne. Iar Dumneavoastră, considerîndu-vă democrat, cunoaşteţi mai bine decît mine care e voinţa nestrămutată a poporului. Poporul moldovenesc multinaţional, adevăratul stăpîn al acestei ţări, în proporţie de 80 la sută, vrea să aleagă Preşedintele ţării prin vot direct. Formaţiunea pe care o conduceţi şi Dumneavoastră în persoană luptaţi cu osîrdie împotriva punerii în practică a acestui principiu definitoriu al democraţiei. Adică, PCRM, numindu-se partid democratic, nu vrea, în acelaşi timp, să respecte cel mai esenţial principiu al democraţiei, voinţa poporului. PCRM merge împotriva voinţei lui. Teoria dlui Vadim Mişin, camaradul Dumneavoastră de partid, cum că poporul n-are întotdeauna dreptate, nu e corectă, deoarece poate fi aplicată doar în afara exerciţiului democratic. Să presupunem că poporul nostru ar fi stropşit şi împins pe calea cea dreaptă. Numai că, atunci cînd se pune în aplicare acest mod de organizare şi de conducere a unei comunităţi, nu mai poate fi vorba de democraţie, ergo că PCRM este de orientare democratică. Şi Moise a recurs la educaţie prin aplicarea forţei, numai că profetul iudaic n-a pretins ca cineva să-l numească democrat.
Dar poate că republica prezidenţială este foarte departe şi străină felului de a fi al poporului moldovenesc? Nu e chiar aşa şi Dumneavoastră cunoaşteţi prea bine acest adevăr. Cultul republicii prezidenţiale curge prin vinele noastre, ale moldovenilor, încă din timpuri imemorabile: de la căpetenia de trib pînă la cea de seminţie: Burebista, Dicomes; apoi că sîntem pravoslavnici, apoi că am fost conduşi de principi, voievozi, regi, prezidenţi. Verticala puterii e parte intrinsecă a fiinţei noastre. Am ajuns oare timpuri cînd un partid al comuniştilor, PCRM, să lupte cu unul dintre principiile de bază ale partidelor comuniste: cu centralismul democratic? De fapt, unicul prezident care a avut de facto drepturi depline în Moldova aţi fost Dumneavoastră, dle Voronin. Nu ne vom referi şi la modul în care V-aţi folosit de ele. Un partid cu majoritate constituţională, apoi cu majoritate simplă în parlament, lucru nemaiîntîlnit la ora actuală în democraţiile occidentale, a fost preocupat de multe şi mărunte, numai nu şi de consolidarea bazelor Statului Moldovenesc prin legiferarea voinţei întregului popor. Căci, dacă în perioada 2001-2005 ar fi avut loc un referendum cu privire la autoidentificarea populaţiei, dacă nu se aproba legea dublei cetăţenii, dacă nu se punea în funcţiune obsecvioasa lege de intrare fără vize în ţara noastră a locuitorilor din ţările UE şi dacă nu se efectua lovitura de stat în cadrul legalităţii din 5 iulie 2000, astăzi avea să funcţioneze verticala în stat şi un om întîmplător şi bolnav ca Mihai Ghimpu nu ajungea să deţină funcţia supremă în stat pentru a-şi bate joc de tot ce e moldovenesc în această ţară, pentru a sacrifica interesele naţionale ale Moldovei pe altarul de la Cotroceni.
Optînd pentru republica parlamentară, PCRM şi Dumneavoastră personal mergeţi conştient împotriva Voinţei poporului. Care, în proporţie de 80 la sută, optează, poate şi din puţină laşitate, pentru republica prezidenţială ca formă democratică şi eficientă de dirijare a treburilor în stat. Exemplele Franţei, SUA, Federaţiei Ruse sînt edificatoare în această privinţă.
Sau Dumneavoastră, Vladimir Nicolaevici, nu vă consideraţi democrat? De cînd?
Această împotrivire surdă a formaţiunii ne duce la gîndul că PCRM şi liderii săi urmăresc alte scopuri, cu totul diferite de ale acestui popor oropsit şi blestemat să trăiască în mizerie şi sărăcie. Putem crede că fruntaşii partidului sînt ghidaţi doar de o nestăvilită sete de putere, care să le asigure accesul la butoiul cu miere. Căci, dacă nu ne înşală memoria, chiar şi aflat în opoziţie cu 40 de locuri în parlament, în perioada 1998-2000, PCRM şi liderii săi, într-o republică cu regim semiprezidenţial, au reuşit să treacă de la vînzări de creioane pentru ucis taracanii la vînzări masive de fiare vechi; de la reţineri cu plata la întreţinere la mai mulţi ari de pămînt chiar în zona rezidenţială a oraşului. Republica prezidenţială ar pune capăt acestor găinării, căci ar spori responsabilitatea celui ales. Pe cînd partidul Dumneavoastră, ai impresia, vrea să nu răspundă de nimic (ca şi preşedintele Voronin, dacă e să ţinem cont de lege: parlamentul,’şi nu preşedinţia, a dirijat lucrurile în stat), PCRM nu vrea să-şi asume responsabilităţi, dar să schimbe guverne sau să ameninţe cu schimbarea de guverne ca în perioada 1998-2000.
Cu această ocazie, aş putea să vă comunic un mic secret: dacă preşedintele Voronin avea să fie ales prin votul direct al întregului popor, alta avea să fie astăzi faţa ţării noastre, cu mult mai veselă; altul avea să fie anturajul, cu mult mai de limbă română: alta avea să fie şi pensia: de 150 de dolari.
Dumneavoastră aveţi perfectă dreptate cînd spuneţi:”Poporul moldovenesc multinaţional este adevăratul stăpîn al acestei ţări”. Vă continuu gîndul: “Adevăratul stăpîn al acestei ţări, poporul moldovenesc multinaţional, în proporţie de 80 la sută, vrea să-şi aleagă preşedintele prin vot direct>.
Ce facem, dle Voronin: dăm cu tifla în poporul suveran? Dăm cu piciorul în democraţie?
Căci poporul a boicotat referendumul nu de aceea că a dat dovadă de curaj politic, căci apatii politice am mai avut în ţară, să ne amintim chiar şi de alegerile municipale din Chişinău din 2005. Şi nu de aceea că îşi duce viaţa în mizerie şi sărăcie. Poporul a dat dovadă de demnitate civică, exact cum aţi scris Dumneavoastră la începutul Adresării către popor. N-a ieşit la referendum pentru că actuala putere i-a scuipat în suflet timp de un an de zile şi ceva.
În concluzie: şi PCRM va avea soarta Alianţei la referendum, dacă nu va ţine cont de voinţa poporului – republică prezidenţială; dacă îi va scuipa în suflet şi-i va călca demnitatea de moldovan în picioare. Căci, scris în Cartea sfîntă este, omul se va hrăni nu numai cu dulceaţa pîinii, ci şi cu mierea cuvîntului.
Închei cu o întrebare:
– Domnule Voronin, nu cred că sînteţi duşmanul acestui popor, dar ce pot să cred văzînd cum vă duşmăniţi cu adevăratul stăpîn al acestei ţări, a cărui voinţă legitimă este republica prezidenţială, cea mai eficientă formă de organizare şi de conducere a ţării la etapa actuală?
Vladimir Nicolaevici, acum mă duc la piaţă, dar nu după o coadă de topor, că nu mă cheamă Mişa, ci după o coadă de hîrleţ, căci, săpînd, s-a rupt lopata. Cel ce-o ştirbise iată-l, cu moaştele-i de piatră fusese însuşi tatăl.