La sfîrşitul lunii august, Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară al Federaţiei Ruse “Rosselhoznadzor” a interzis importul de fructe la peste o sută de companii moldoveneşti. Conform unei liste primite de la Federaţia Rusă, doar 33 de companii au dreptul să exporte în Rusia, deşi Ministerul moldovean al Agriculturii a cerut aprobarea pentru 177 de companii.

Am încercat să verificăm ce prezintă firmele din lista de 33 de companii admise la exportul de fructe şi legume în Federaţia Rusă.

Prima pe listă este SRL “Agrolibimpex”. Directorul şi proprietarul firmei, Lilian Burduja, ne-a spus că se ocupă cu comerţul cu fructe de prin anul 2003. “Nu am avut probleme în activităţile noastre. Am livadă de mere la Floreşti şi Soroca. Puteţi veni la noi, căci acum chiar culegem merele de vară şi nu prea avem timp să umblăm pe drumuri. De altfel, şi anul trecut firma mea a fost prima pe lista de la MAIA privind exportatorii de fructe şi legume în Rusia şi nu văd în aceasta nici o problemă”, ne-a declarat Lilian Burduja.

O altă firmă din listă – “Comet Меtal” SRL, potrivit informaţiilor de pe Internet, este specializată în comerţul cu metale. Nici un telefon din cele indicate nu a răspuns. Directorul acestei firme este Iurie Capmari, despre care am aflat că mai este şi conducătorul unei alte firme – “Аlcaro-Мenegment” SRL, specializată în servicii de vămuire şi de transport al mărfurilor. O explicaţie ar putea constitui faptul că Iurie Capmari figurează în registrul specialiştilor în domeniul vămuirii de pe pagina WEB a Serviciului Vamal.

Timofei Căldare, care deţine Gospodăria |ărănească “Căldare Timofei”, ne-a declarat că are livadă de mere şi pere, frigidere pentru a păstra producţia etc. Totodată, el spune că exportă în Rusia de ani de zile mere, pere, cireşe etc. şi nu a avut probleme. Potrivit lui, în listă exportatorilor în Rusia compania sa este inclusă, de regulă, de Filiala Bălţi a Serviciului Fitosanitar moldovenesc.

Lista poate provoca anumite confuzii, deoarece unele denumiri sînt scrise şi în rusă, sau conţin litere chirilice, cum e cazul firmei “Golden Rainbow”. La Tiraspol există firma ГОЛДЕН РЕЙНБОВ ООО, specializată în comerţul cu produse alimentare, dar şi cu produse cosmetice.

În schimb, IM moldo-izraeliană “Golden Rainbow” SRL o putem găsi în topul celor mai mari exportatori din Republica Moldova în perioada 2005-2007, publicat pe www.bis.md de Business Intelligent Services – un centru de analize, care pînă anul trecut era condus de actualul vicepremier Valeriu Lazăr.

Despre firme precum SRL “Tezaur-agro”, SRL “Ludvilac Agro”, SRL “Gosvicom”, G| “Sandic Gheorghii M”, SRL “Prim Forest”, SRL “VinexPrim”, “Ksalex Den” SRL nu am găsit date relevante.

Sergiu Zagaievschi, proprietar al SRL “Zerghes”, specializată în comerţul cu vată industrială, ne-a spus că în afară de această activitate se ocupă de mult timp şi de comerţul cu fructe şi legume. Totuşi, el nu a ascuns faptul că este surprins de includerea firmei în listă. “Cel mai curios este că firma cu care de fapt mă ocupam mai de demult cu exportul de fructe nu a fost selectată, în schimb “Zerghes” a ajuns în listă, deşi are alte domenii de bază de activitate”, ne-a spus el.

Compania URS Bergher SRL nici nu a fost nevoie mult să o căutăm, ea avînd dezvoltată o pagina WEB http://www.ursbergher.com/. Deşi principala activitate la început era comerţul, vînzarea şi ambalarea produselor chimice, acum această companie se ocupă şi de creşterea merelor şi a strugurilor de masă şi mai planifică plantarea unei livezi de cireşe şi piersici.

Firmele “GCC-Service” SRL (este şi acţionar la Glass Container Company SA) şi “Autotrans Logistic” SRL figurează în special ca prestatori de servicii de transport internaţional, iar “Farmexpo” SRL deţine depozite vamale.

Cu adevărat semne mari de întrebare ridică firma “Pompey Trading House” SRL, care figurează în mai multe investigaţii jurnalistice privind comerţul cu carne şi relaţii cu firme-fantome. La fel e şi cazul firmei “Acates-L”.

În orice caz, lista celor 33 de firme acceptată de “Rosselhoznadzor” pentru exportul de produse fitotehnice în Federaţia Rusă nu este una perfectă. Or, pe lîngă firme serioase, specializate în comerţul cu fructe şi legume, apar şi o serie de firme care se ocupă cu orice, numai nu cu creşterea de fructe şi legume pentru exportul în Rusia.

|inînd cont de faptul că lista iniţială a fost alcătuită de autorităţile moldoveneşti, nu este clar de ce aceasta generează atîtea bănuieli. Or, posibilităţile de verificare de care dispun autorităţile sînt incomparabile cu cele ale unui ziarist. Nolens-volens, apar presupuneri că cineva s-a folosit de prilej pentru a ajunge în această listă, ca mai apoi să poată “presta servicii de export al fructelor şi legumelor” firmelor ce au fost excluse.

După intervenţia premierului Vlad Filat, Ministerul Agriculturii urma să actualizeze de urgenţă lista, după care un reprezentant al ministerului trebuia să plece de urgenţă la Moscova, pentru a o prezenta autorităţilor specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *