Open/Close Menu Revista “Săptămîna”, publicaţie gen magazin!

Pasca creștinilor este ca o pîine rotundă ce simbolizează promisiunea învierii și a vieții veșnice, iar dulceața aluatului vine ca o recompensă pentru strădania din timpul postului. Aceasta se duce la biserică, pentru a fi sfințită. Îți propunem o rețetă simplă de pască cu brînză.

Ingrediente: 200 g de zahăr, 200 g de unt, 25 g de drojdie, coajă de lămîie şi portocală, 1 kg brînză de vaci, două linguri smîn­tînă, patru ouă, 200 g de stafide, un plic de zahăr vanilat, puțină sare, jumătate de pahar de lapte, 500 g de făină.
Mod de preparare: într-un bol, se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, laptele şi puţin zahăr şi se frămîntă adăugîndu-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lîngă o sursă de căldură. Separat, în alt bol, se pun: brînza de vaci, smîn­tîna, zahărul, coaja de lămîie şi de portocală, sare, făină, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul, iar la sfîrşit se adaugă stafidele.
Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mîna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brînză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presîndu-se uşor să nu iasă brînza. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început pînă la sfîrşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei cîteva ore şi se presoară cu zahăr pudră. Bunicile noastre învelesc pasca cu un prosop de in curat, după ce s-a răcit bine. O așază apoi într-o sacoșă, o pune pe masa din camera mare și o taie în dimineaţa de Paște.

CategoryUtilitare

© 2018 - SĂPTĂMÎNA