Alo, ambulanţa, veniţi vă rog urgent la Primărie!

Publicat pe Publicat în Mai în glumă mai în serios

Ieri spre seară, a parvenit un comunicat trăsnet de la Primăria Chişinău. La început, credeam că-i gluma vre-unuia de la Jaba. Cînd colea, nu e glumă, e treabă serioasă, apoape medicamentoasă. Deci, iată cu ce se vor ocupa nişte oameni începînd de ieri. Primăria Chişinău anunţă despre lansarea, începînd cu ziua de 15 decembrie 2016, a programului municipal de sterilizare gratuită a animalelor de companie (cîini şi pisici) din capitală.
Autorităţile locale au elaborat şi lansat proiectul la inițiativa asociaţiilor de protecţie a animalelor, între care voluntarii Asociaţiei obșteşti „Societatea Umană”.
Pentru realizarea programului, la prima etapă, au fost alocaţi circa 300 mii lei, suficient pentru sterilizarea a 400 de cîini și 400 de pisici. Serviciile de sterilizare vor fi prestate de către Fundaţia de binefacere moldo-germană pentru protecţia animalelor „LAIKA”, cu respectarea tuturor standardelor veterinare.
Programul are drept scop prevenirea creşterii numărului animalelor fără stăpîn, precum şi de a asigura accesul tuturor persoanelor care deţin un cîine sau o pisică la serviciile de sterilizare. În comunicatul Primăriei, comunicat semnat de către serviciul de presă al instituţiei, avem şi următoarea precizare, demnă şi aceasta de un doctor.
Fiţi atenţi, cităm: sterilizarea animalelor are mai multe avantaje, precum:
– Reduce riscul apariţiei tumorilor mamare;
– Împiedică apariţia tumorilor ovariene;
– Împiedică apariţia cancerului testicular;
– Previne apariţia problemelor de prostată;
– Elimină neplăcerile cauzate de manifestarea comportamentului sexual;
– Animalele sterilizate trăiesc mai mult!
Comunicatul ne dă şi partea tehnică a procedurii. Iarăşi, cităm: suplimentar, la prezentarea animalului la clinică, stapînul acestuia va prezenta următoarele acte: copia buletinului de identitate, certificatul de înregistrare a animalului eliberat de către IMGFL (dacă există), declaraţia privind sterilizarea animalului, care va fi completată la clinică. După sterilizare, animalului i se va aplica pe urechea stîngă un tatuaj cu număr de identificare.