Open/Close Menu Revista “Săptămîna”, publicaţie gen magazin!

Vederea noastră deformată de dorinţa de a vedea spinul dintre flori şi gîndirea obsedată de găsirea dedesubturilor subversive şi urîte pretutindeni îşi văd de drum şi de treabă.  Jocurile Olimpice de la Londra, cu ceremonia de deschidere la care au asistat o mulţime de musafiri oficiali din toată lumea, le-au mai oferit minţilor permanent cîrcotaşe nişte subiecte de tăvălit prin sosul unei conspirologii de două parale. Doar un singur ziar a comunicat neutru că la festivitatea de inaugurare a Jocurilor Olimpice premierul Filat a stat alături de prima doamnă a SUA Michelle Obama, iar la recepţia oferită de regină s-a înţeles cu omologul său rus Medvedev cînd şi cum să se întîlnească la Moscova. Majoritatea celorlalte publicaţii s-au speriat mai întîi foarte tare că fiul prim-ministrului s-a dus la Olimpiadă pe banii bugetului. Unele insistînd, după ce purtătorul de cuvînt al premierului a comunicat că tatăl a plătit pentru călătoria fiului care nu face parte din delegaţia oficială, că ar crede că o fi fiind aşa, dar numai pînă la proba contrarie. Prin urmare, unii colegi sînt convinşi că e de neimaginat ca premierul să nu bage mîna în buget pentru a-şi întreţine copiii, din moment ce s-o fi pornit în căutarea probelor contrarii.

Alţii au reacţionat prompt la declaraţia premierului că apartamentele promise medaliaţilor olimpici, inclusiv cel destinat Cristinei Iovu, vor fi plătite din buzunarul personal al şefului guvernului. Reacţia e paradoxală – de data aceasta, premierului i se reproşează faptul că nu achită costul apartamentului din buget, căci sportivii nu-l reprezintă pe el personal, ci toată ţara.  Logica e simplă: orice-ar face Filat, tot rău e.

Altă ţintă elitară a pretinsei principialităţi gazetăreşti este şi preşedintele Timofti. Şi cam în aceeaşi înlănţuire logică precum e cea cu grija de integritatea bugetului. Dacă lui Filat i se reproşează că este prea prezent în public şi că, indiferent ce ar face, îşi face publicitate, lui Timofti i se incriminează discreţia şi modestia, prezentate ca fugă de presă, lipsă de personalitate, pasivitate şi altele d-astea. Mai nou, preşedintele spusese într-un interviu că prioritatea lui principală sînt copiii săi, după care principialii noştri comentatori au sărit imediat cu logica lor maladivă: în loc să se gîndească la ţară, se gîndeşte la copii. Şi cu sugestia că şi ăsta precis va băga mîna în buget ca să dea băieţilor săi bani de îngheţată.

A fost descoperit la Olimpiadă Nicu Timofti.  Acu-i acu! D-apoi ar fi ajuns el acolo, de nu era tăticul unde e? Precizarea că e ofiţer de presă al Comitetului Naţional Olimpic a fost trecută cu vederea cu nonşalanţă, faptul că ani buni de zile Nicu Timofti a prezentat ştirile sportive pe sticla televizorului a fost considerat irelevant pentru prezenţa sa la o competiţie sportivă. Noi doar nu sîntem de ici-colea, noi sîntem porniţi să condamnăm abuzurile puterii!

Noi considerăm că conducătorii ţării nu trebuie să aibă automobile bune, ci rable. Copiii conducătorilor ţării trebuie să fie boschetari, şomeri şi cerşetori. Conducătorii ţării nu trebuie să plece cu avionul în deplasări peste hotare. Soţiile conducătorilor ţării trebuie să vîndă seminţe de floarea-soarelui la piaţă. Şi atunci vom fi fericiţi.

Ba pe dracu. Atunci vom fi la fel de deştepţi şi de intransigenţi şi vom întreba cu indignare civică: parcă pot asigura nişte rataţi ca ăştia progresul ţării?

© 2018 - SĂPTĂMÎNA