CALITATEA ȘI SIGURANȚA LAPTELUI ȘI A PRODUSELOR LACTATE, ASIGURATE CU SUPORTUL UE

Publicat pe Publicat în Eveniment

Chișinău, 27 septembrie 2017

Peste 180 de participanți din sectorul laptelui – inspectori responsabili de siguranța alimentelor și producători de lapte – s-au adunat astăzi în cadrul conferinței pentru a discuta și împărtăși cele mai bune practici de asigurare a calității laptelui și produselor lactate în Republica Moldova. Evenimentul, organizat de către Misiunea Înalților Consilieri UE, în colaborare cu Ambasada Republicii Lituania în Moldova și Agențiile pentru Siguranța Alimentelor din Moldova și Lituania, are drept scop consolidarea capacităților administrative și instituționale a autorităților responsabile de elaborarea politicilor și implementarea acestora în sectoarele aferente calității produselor alimentare, cerințelor de siguranță, precum și gestionării falsificării în domeniul alimentar.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat în cadrul evenimentului: ‘Principiul de bază în politica UE privind siguranța alimentară constă în furnizarea de alimente sigure, hrănitoare, de o înaltă calitate și la prețuri accesibile pentru consumatorii săi. Acest aspect se referă la toate etapele lanțului alimentar în UE, în conformitate cu principiul „de la fermă la farfurie”. Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv în Republica Moldova, UE acordă o gamă vastă de asistență pentru ca țara să depășească provocările ce țin atât de reglementările sanitare și fitosanitare, cât și de domeniile ZLSAC, bunei guvernări și statului de drept.’

La rândul său, Gheorghe Gaberi, Directorul General ANSA, și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul continuu oferit de către Uniunea Europeană în procesul amplu de reformare a instituției: ‘Asigurând standard înalte de calitate la toate etapele lanțului alimentar, produsele moldovești vor devein mai competitive pe piețele externe.’

La eveniment au participat șefii Direcțiilor Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Agenției, dar și reprezentanți ai principalilor producători și procesatori de lapte, fapt care a permis un dialog direct între părțile responsabile de asigurarea calității și siguranței laptelui și a produselor lactate. Vorbitorii moldoveni au prezentat situația actuală în sectorul laptelui, evidențiind problemele cu care se confruntă atât autoritățile competente, cât și agenții economici, precum și soluțiile reale pentru consolidarea sectorului. Experții lituanieni au împărtășit informații din experiența țării sale în ceea ce privește controlul oficial și auto-controlul efectuat în cadrul fermelor și întreprinderilor de procesare, precum și principalele instrumente de control împotriva falsificărilor în sectorul laptelui.

Conform opiniei Înaltului Consilier UE pentru siguranța alimentelor, Zenonas Stanevicius, sectorul laptelui se confruntă cu un șir de factori de risc, inclusiv biologici, chimici, fizici, dar și factorul uman, iar cea mai mare provocare constă în identifica soluțiilor comune pentru a-i controla: ”Scopul principal este asigurarea consumatorului final cu informație veridică în ceea ce privește calitatea și siguranța laptelui și produselor lactate. Agentul economic este entitatea responsabilă de siguranța produselor, iar autoritatea competentă trebuie să verifice respectarea cerințelor prevăzute în sectorul respectiv.”

Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, membrii căreia au fost prezenți la eveniment, a împărtășit experiența sa în ceea ce privește sistemul de auto-control implementat.

La finalul conferinței, participanții au convenit că, ținând cont de posibilitatea schimbului de experiență, cu eforturi comune, siguranța și calitatea laptelui și a produselor lactate vor fi asigurate în baza celor mai bune practici UE.

Pentru informație adițională contactați Iana Pustovaia, Manager Comunicare și Evenimente, Misiunea Înalților Consilieri UE în Moldova info@eu-advisers.md.

Alexei Jereghi. Un om ca tine și ca mine

Publicat pe Publicat în Oameni şi locuri

Fiindcă toată viața am fost ziarist, știu că pe vremea odiosului regim sovietic Casa Presei din Chișinău era o adevărată realizare arhitectonică, făcută cu dragoste și cap.
Prevăzută cu birouri comode (conform standardelor de atunci), cu imense spații de odihnă și relaxare dotate cu mese și fotolii la fiecare etaj, era o adevărată oază de (re)creație. Acum, după 43 de ani de la darea ei în folosință (1974), Casa Presei este o clădire compromisă, cu chip hidos. Seamănă mai mult cu o închisoare, unde la fiecare pas întîlnești uși metalice, birouri ermetice închiriate de o puzderie de firme, biserici, bisericuțe și coșmelii vîrfuite de niște tipi veșnic încrîncenați și preocupați posac de ceva, de parcă în fiecare noapte visează numai dolari și euroi sub formă de căcăreze de oaie.
Asta e: din 1997, niște moldovănași jmecheri de la domnul Guvernoiu au transformat Casa noastră, a ziariștilor, în Întreprinderea de Stat “Casa Presei”. Adică în fabrică de bani, majoritatea publicațiilor fiind aruncate la propriu din Casa Presei. Într-un timp, ca director al noii Întreprinderi a funcționat și un Neica nimeni pușcăriabil pre nume Gică Iutiș. Totuși, plajă la lumina becului de celulă n-a mai apucat să facă, fiindcă, vezi Doamne, era văr primar cu Vlad cel Filat crîncen de un alt Vladimir, astăzi Vlad și numai Vlad: Plahotniuc.
Începînd cu anul 1980, Casa Presei își mai adaugă o atracție: sălile de sport. În special, se juca, într-o nebunie, ping-pong (tenis de masă). Acolo mulți ani și-au stors sudorile gazetarii Ion Țîbuleac, Ion Robu, Viorel Mihail, Seva Cernei, Ion Cațaveică, Vasile Grozavu, Valeriu Rogozenco, Boris Vieru, Mihail Burdilă, Buzdugan Fermecatov sau Profnastil Tablăcutată; actorii Andrei Sochircă și Boris Bechet ori lectorii-conferențiari Olaru (de la Politehnică) și Eftodi (de la Institutul Pedagogic “Ion Creangă”). Uneori cobora printre noi, de la etajul trei, și ATEM-istul Valentin Mîndîcanu, care cu cuvîntul său potrivit la locul potrivit ne învăța așa: “Ține-mă de ce vrei, numai de vorbă nu!”. Cu toate că pe atunci purta déjà în desagă vreo 50 de toamne cu brumă pe la tîmple, regretatul Valentin Romanovici se spărgea în figuri și procedee de-i făcea salată pe mulți tineri bolnavi frumos de gloriolă, inclusiv sportivă. Astăzi, bărbații de la Casa Presei practică discret doar biliardul de buzunar. N-ai să găsești aici nici un centimetru pătrat de spațiu pentru sport: unde administratorii găsesc cumva vreo bortă, bagă un… bar. Vițelul de Aur, divinitatea la care azi ne închinăm pios cu toții, trebuie hrănit zilnic cu bani, cît mai mulți bani! Inclusiv dobîndiți din piatră seacă.
Totuși, cireașa de pe tortul confruntărilor noastre o constituia Alexei Jereghi, pe atunci comentator sportiv netitular la ziarul Tinerimea Moldovei. Sclipitor în articole, Alexei era regal la masa de tenis. Maestru al sportului, campion al Moldovei între sportivii de la sate (1967), cîștigător aproape constant al olimpiadelor anuale ale Asociației presei sportive din Moldova începînd cu anul 1970, Alex (cum îl dezmierdam noi cu drag) ne bătea măr pe toți cu mîna stîngă. În fața lui arătam cam așa cum Nicolae Popa descrie o partidă de biliard în romanul său Cubul de zahăr:
– Bag trei dintr-o-mpunsătură.
Urmează ciocnituri răsunătoare între bile, secundate însă de o dezamăgire și mai răsunătoare, exprimată în versuri de glasul lui Octavian:
– N-ai succes la-mpunsătură, c-ai împuns cu-n vîrf de… rimă moale, maestre!
Cît despre mine personalnic, vă pot spune următoarele: cu dreapta bat așa și-așa (mingea), dar cu stînga bag boul în conservă (ha,ha, ha!). Cu toate acestea, Alexei mă făcea pulbere cu aceeași mînă stîngă, deși de felul lui este dreptaci. Vă imaginați sub ce ruine de umilință m-ar fi expediat dacă ar fi jucat cu mine cu mîna dreaptă?! Uneori constat plăcut surprins că mîna mea încă n-a pierdut memoria celor învățate cîndva de la Alexei Jereghi.
Nu l-am mai văzut de vreo 30 de ani… Zilele trecute l-am întîlnit – predestinat?! – în fața Bibliotecii Naționale, adică tot pe lîngă Casa Presei, tot prin zona nenorociților pătați de cerneală (Kurt Vonnegut). Mi-a spus că acum scrie cărți. Chiar și simpla parcurgere a titlurilor acestora constituie déjà un festin intelectual. Cărți scurte, clare și eficiente ca un tușeu de dreapta sau, mai rar, de stînga.
La despărțire, a ținut, ca orice suflet delicat, să-mi oblojească instructiv-usturătoarele înfrîngeri de pe timpuri: – Și totuși, tu jucai binișor pe atunci…
Bade Alexei, dacă asta vine de la tine, pălăria e coroană pentru mine!

Dinu MIHAIL

Într-o bună zi, toamna, premierul Filip ieși la o plimbare în parcul Ștefan cel Mare

Publicat pe Publicat în Actualitate

Nu se precizează pe cine ținea la braț plimbărețul premier Pavel Filip, dar acolo, în parc, a văzut o neregulă, o mare neregulă. Neregula stă în parc de cînd hăul, dudăul și pîrăul, însă bine că s-a găsit un premier să o vadă. Odată văzută, neregula trebuie arătată și altor înalți demnitari de stat. Prima care a auzit de neregulă, din gură de premier, a fost ministra culturilor și tuturor cercetărilor Monica Babuc. Legenda este următoarea. Pe la un mijloc de ședință de guvern, deodată, premierul Filip s-a arătat indignat de tabloul pe care l-a văzut în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din capitală, care, în opinia lui, și-a pierdut aspectul estetic. Aspect are, dar nu-i unul estetic, cu alte cuvinte, e urîțenie, cităm: „Nu am văzut cel mai frumos tablou în parcul central. Am vrut să semnalez această problemă. Am văzut ghișee, comercianți în parc, Aleea Clasicilor, practic, distrusă, arborii, într-o stare deplorabilă, carusele – nu cred că este locul lor în parc. Nu facem altceva decît să distrugem acest parc”. Sigur că omul Filip are dreptate. Ar avea perfectă dreptate dacă s-ar referi la orișice colț din această țară, cu excepția, bineînțeles, a teritoriului adiacent clădirii guvernului, unde gazonul e ca desenat. Frumos, ce mai, dar matale, dle Filip, știi cît costă frumusața aia? Interesează-te. Faptul că din parc doar vor fi evacuate niște tarabe, tot urît rămîne. La o adică, ar trebui schimate și niște busturi ale unor clasici, care nu-s urîte, da-s urîte de mama focului, al lui Eliade ,de exemplu.
Filip a expediat conducerii Primăriei (unde o mai fi această conducere) un demers prin care cere verificarea agenților economici care activează în parcul din centrul capitalei. Totodată, premierul a cerut intervenția Inspectoratului General al Poliției.
„E cazul să fie întreprinse niște acțiuni ferme pentru protejarea monumentelor cultural-istorice. Parcul central este o zonă prioritară în centrul orașului. Inspectoratul General să verifice dacă sînt toate autorizațiile. Ghișeele cu produse alimentare, chiar și înghețata ar putea fi vîndută la periferia parcului, nu este neapărat să fie vîndută pe întreg teritoriul parcului”, a adăugat Filip. Cu Doamne-ajută!

Adiacentele și aferentele

Publicat pe Publicat în Editorial & Opinii

Ce mai face lumea, pe la noi şi pe aiurea? Păi, aidoma codrului-codruţului din capodopera geniului, ea face ce face demult – luptă pentru un viitor mai bun, pentru un destin mai fericit, pentru o viaţă mai acătării, pentru salarii decente şi alte gustoşenii materiale şi morale adiacente şi aferente. Şi cu vreun sfert şi ceva de veac mai înainte milita pentru aceleaşi chestii plăcute şi ademenitoare, care se părea că sînt fireşti în lumea bună de dincolo de cortina de fier. Ba chiar pe atunci se părea că i-am pus capăt şi cruce trecutului neguros, şi viitorul bucşit de seninătate pogorîse peste noi ca un fel de duh sfînt sui generis. Ce-am făcut noi, tinerii şi romanticii aspiranţi la zodii benefice, atunci cînd perspectivele frumoase se deschiseseră vraişte în faţa noastră? Ne-am apucat de treabă, de înfăptuirea unei sumedenii de munci mărunte şi prozaice fără de care scopurile la care rîvneam rămîn inaccesibile? Ne-am pus pe învăţat regulile unui trai cît de cît corect în comun şi în particular? Da de unde! Unii s-au pricopsit peste noapte cu capital iniţial din vînzarea pe doi bani a ce mai rămăsese prin depozitele moştenite de la trecutul neguros socialist şi totalitar, iar alţii s-au angajat să le cînte în strună fiind plătiţi cam cu ţîrîita din respectivul capital iniţial. Iar pentru a acoperi cu nişte osînză financiară respectivul capital iniţiat cîştigat la loteria aventurii şi pentru îngroşarea ţîrîitelor cu care erau remuneraţi servitorii materiali şi spirituali ai cîştigătorilor, au cam fost supuse redactării, corectării şi retuşării idealurile gravate pe stindardele luptei pentru mai bine. Democraţia a devenit destul de specifică şi s-a redus la alegerea răului mai mic dintre cîteva rele destul de mărişoare, iar statul de drept a devenit chiar mai strîmb decît cel din epoca totalitară, blamată tot mai vîrtos pe măsură ce ne îndepărtăm în timp de ea şi în care exclamaţia: „Trăiască judecata sovietică, cea mai echitabilă judecată din lume!” nu avea un alt efect decît hohotele de rîs, dat fiind că era un citat dintr-o celebră comedie. Ei bine, judecata postsovietică s-a dovedit a fi şi mai echitabilă în sensul amestecării rîsului cu multele consecinţe lamentabile ale exercitării ei.
Din cînd în cînd, se creează (sau o creează cineva) impresia că se schimbă conceptul şi paradigma. Şi începem din nou (nu chiar toţi, întrucît unii mai prind, între timp, la minte) să luptăm pentru un viitor mai bun şi toate celelalte adiacente. Unii militanţi mai proaspeţi contra celor care au luptat pentru viitorul mai bun devenit prezentul de acum, nici mai bun, deşi nici cu mult mai rău decît celelalte viitoruri devenite prezenturi. Situaţia asta ciclică precum roata morii se-nvîrteşte ţac-ţac-ţac nu e nici de acuzat, nici de plîns, nici de rîs. Pentru că toate procesele se culcă armonios pe o schemă cît se poate de logică. De la Moliere încoace, în cazurile de acest gen, se zice: tu l’as voulu, Georges Dandin. Adică, nu ţi-a plăcut ce-ai avut, te-ai ales cu ceea ce ai. Şi oricîte revoluţii, fie paşnice, fie mai bătăioase, s-ar produce şi la noi, şi în tot felul de Venezuele şi Catalonii, bilanţul e constant: unii fac parale, alţii le fac sluj la modul fizic sau spiritual. Pentru că pretutindeni lumea se aşteaptă ca viaţa lor personală să se schimbe în mai bine în urma unor transformări de anvergură dacă nu globală, cel puţin naţională.
Ceea ce se întîmplă doar uneori şi li se întîmplă doar unora care acţionează, în loc să viseze şi să reflecteze.

Am nevoie de perspectiva unei vieţi împlinite

Publicat pe Publicat în Samariteanca

Vasile Sîrghi, 42 de ani, Ialoveni
Vin către tine, dragă „Samariteanca”, cu o mare rugăminte! Îndrăznesc să te rog să-mi publici micul meu răvaș, în speranța că poate îl va citi vreo domnișoară ori doamnă singuratică de 31-41 de ani, care ar vrea să-și întemeieze o familie.
Am 1,74 cm înălțime, greutatea 80 kg, constitu­ție sportivă, nu beau alcool, nu fumez, nu am nici alte vicii. Sînt de specialitate electronist și șofer profesionist. Însă acum îmi ispășesc pedeapsa în penitenciar, unde am nimerit pentru prima dată.
Deși sînt divorțat și mă aflu la pușcărie, nicidecum nu pot scăpa de fosta nevastă, care e mereu cu gîndul numai la bani și bunuri. Le-a învrăjbit față de mine pe cele două fiici ale mele, pe care nu le lasă să comunice cu tatăl lor. Am nevoie ca niciodată de comunicare, dragoste, stimă și perspectiva unei vieți împlinite.
Aștept răvașe la adresa: mun. Chișinău, str. Bernardazzi-3 P-13. Pentru Sîrghi Vasile P.

Horoscopul «Săptămînii» (2 octombrie – 8 octombrie)

Publicat pe Publicat în Horoscop

Berbecul (21 martie – 19 aprilie)
Nu este exclus ca în colectivul vostru să apară rivalitatea și să nu reușiți chiar întotdeauna să găsiți limbaj comun cu colegii. Pasiunea de tot ce e nou și încrederea că vă veți putea realiza intențiile vă vor ajuta la formarea unor viziuni mai mature asupra vieții. Căpătarea imaginii lumii și a unui sistem de valori va fi imposibilă fără experiență personală și cunoștințe.
Taurul (20 aprilie – 20 mai)
Va apărea posibilitatea să vă construiți viitorul așa cum vi-l imaginați sau îl visați. Ce-i drept, foarte multe s-ar putea schimba nu la inițiativa voastră, ci în virtutea circumstanțelor la voința altor persoane. În dragoste veți deveni realiști și veți putea decide clar cine și de ce vi se potrivește. Partenerii romantici vă vor putea aprecia cumsecădenia și grija.
Gemenii (21 mai – 21 iunie)
E de dorit să mai reduceți turațiile activității în afaceri și să vă permiteți să vă odihniți puțin. Aceste zile nu vă vor aduce succese mari în carieră, dar vă vor permite să vă relaxați puțin. Ocupîndu-vă de treburile familiale, va trebui să pătrundeți pînă la rădăcinile adevărate ale situației de acasă. Eforturile vă vor fi orientate spre a face ordine în casă.
Racul (22 iunie – 22 iulie)
Deciziile echilibrate vă vor fi de ajutor în activitatea practică și cea de intermediere. Ocupîndu-vă de treburile familiei veți hotărî să faceți reparație sau să vă amenajați locuința făcînd-o mai confortabilă. Sosirea unor rude vă va face familia mai numeroasă, la fel ca și grijile casnice. Veți face multe deplasări, veți avea parte de multe întîlniri și negocieri pe diverse planuri.
Leul (23 iulie – 22 august)
Dorința de a vă manifesta individualitatea și de a cuceri cele mai înalte piscuri va deveni un stimulent pentru avansarea în carieră. Bazîndu-vă pe tot ce e nou și progresist, menținînd echilibrul în relațiile cu oamenii, veți deveni mai independenți și mai maturi. Dacă sînteți o persoană creativă, vi se va face o ofertă cu perspective care vă vor developa aptitudinile.
Fecioara (23 august – 22 septembrie)
În cadrul colaborării de afaceri nu vă veți reține să faceți observații critice, pentru că veți dori să fiți siguri că aveți parteneri de nădejde. Aceste zile vă vor aduce neînțelegeri în familie și complicații în relațiile cu copiii. Dacă copiii sînt adulți, în viața lor se vor contura schimbări care vor necesita luarea unor decizii în comun. Nu e cazul să le controlați fiecare pas.
Balanța (23 septembrie – 22 octombrie)
Niște elemente-surpriză în evoluția situațiilor vor juca un rol important în viața voastră, influențînd colaborarea de afaceri cu alte persoane și activismul social. V-ați putea înșela în privința unor persoane din cercul apropiat de cunoștințe sau al rudelor. Împrejurările vieții vă vor furniza unele sugestii care vă vor permite să vă descurcați în multe confuzii.
Scorpionul (23 octombrie – 21 noiembrie)
Proiectele voastre vor avea parte de recunoaștere datorită abordărilor moderne sau ideilor originale. Dacă va apărea dorința de a iniția o afacere comună cu cineva dintre prietenii apropiați, amînați pentru mai tîrziu luarea deciziei definitive. Abordarea realistă a dificultăților realizării planurilor viitoare și abnegația totală vă vor permite să profitați de șanse.
Săgetătorul (22 noiembrie – 21 decembrie)
Vă veți putea ocupa de activități noi pentru voi, în care vă veți manifesta pozitiv. Dar comunicarea cu colegii sau șefii nu va fi acum chiar întotdeauna simplă, deoarece evenimentele care se vor produce vă vor leza amorul propriu. În familie, vor apărea probleme care vă vor deteriora starea de spirit. Renunțați la convingerea că aveți mereu dreptate și la controlul asupra intimilor.
Capricornul (22 decembrie – 19 ianuarie)
Nu vă speriați de schimbările în relațiile amoroase, de emoții și îndoieli. O poveste romantică începută într-o călătorie, la o conferință sau la o întîlnire de afaceri va continua pe ascuns de ochi străini. Veți avea nevoie de o iubire cu care să vă puteți mîndri, care să fie măreață și să vă dăruiască bucurie. Dar iubirea pătimașă nu vă va lipsi de abordarea pragmatică a relației.
Vărsătorul (20 ianuarie – 18 februarie)
Schimbările ce se vor produce în viața voastră vă vor modifica opiniile, viziunile asupra propriei voastre persoane și asupra lumii înconjurătoare. Folosiți aceste zile pentru extinderea posibilităților, continuarea studiilor sau dezvoltării generale. Descoperind pentru voi ceva nou în viață, vă veți vedea perspectivele viitorului. Veți cuceri cu ușurință simpatiile persoanelor de sex opus.
Peștii (19 februarie – 20 martie)
Înaltele idealuri și căldura sufletească multă vă vor încurca uneori să trăiți pentru că nu vor găsi înțelegere în lumea afacerilor. S-ar putea să fie nevoie să apelați la ajutor juridic pentru a vă apăra drepturile sau a căpăta explicații în chestiuni ce vă interesează. Dar în aceste zile însuși destinul vă va ajuta să vă descurcați în multe privințe.

Cum să supraviețuiești unui infarct

Publicat pe Publicat în Sănătate

Infarctul se resimte în partea stîngă a toracelui, iar un simptom care trădează acest eveniment este apariţia unei dureri şi disconfort la nivelul braţelor, în special cel stîng. Disconfortul se poate resimţi şi la nivelul spatelui, gîtului şi chiar al stomacului. Se poate întîmpla ca persoana care suferă un infarct să fie singură, astfel, va avea la dispoziţie doar zece secunde pentru a-şi salva viaţa.
Victimele se pot ajuta prin a tuşi în mod repetat şi foarte energic. O respiraţie adîncă ar trebui să fie luată înainte de fiecare tuse, iar tusea trebuie să fie adîncă şi prelungită. O respiraţie şi o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde, fără oprire, pînă cînd inima se simte că bate în mod normal din nou.

Oxford, Cambridge și California

Publicat pe Publicat în Utilitare

Prestigiosul clasament „Times Higher Education” a publicat lista celor mai bune instituții de învățămînt superior din lume. Două universități britanice au ocupat primele poziții în lista celor mai bune din lume, din anul viitor, 2018: Oxford și Cambridge.
Universitatea Oxford s-a menținut pe prima poziție al doilea an consecutiv, iar Cambridge s-a ridicat de pe locul patru pe locul doi. Institutul de Tehnologie din California (SUA) s-a clasat pe locul trei, iar poziția a patra i-a revenit Universității Stanford (SUA).
Topul cuprinde 1000 de universități din 77 de țări, ia în considerație calitatea predării, cercetările, accesul internațional și veniturile industriei, care vin din colaborări externe și granturi pentru cercetări.
În continuare, vă prezen­tăm, firește din lipsă de spa­țiu, doar cele mai bune zece instituții de învățămînt superior din lume:
1. University of Oxford (Marea Britanie)
2. University of Cambridge (Marea Britanie)
3. California Institute of Technology (SUA)
4. Stanford University (SUA)
5. Massachusetts Institute of Technology (SUA)
6. Harvard University (SUA),
7. Princeton University (SUA)
8. Imperial College London (Marea Britanie)
9. University of Chicago (SUA)
10. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Elveția)
10. University of Pen­nsyl­vania(SUA).
De altfel, rezultatele pentru anul viitor, 2018, arată o competiție crescîndă din partea universităților asiatice.

Mierea de albine și somnul

Publicat pe Publicat în Utilitare

Pe lîngă faptul că mierea are proprietatea de a trata răceala, studiile au arătat că aceasta poate îmbunătăti calitatea somnului. Mierea pură conține un raport ideal de fructoză-glucoză, ceea ce sprijină funcționarea ficatului, un organ vital care lucrează neîncetat chiar și în timpul somnului nocturn.
Așadar, mierea de albine induce senzația de somn în două moduri:
În primul rînd, mentine ficatul bine hrănit, astfel, atunci cînd organismul a utilizat deja pînă la jumătate din rezervele de glicogen stocate în ficat, cantitatea rămasă este insuficientă pentru a acoperi în mod corespunzător cele opt ore de odihnă, mierea este cea care îi oferă organismului glicocenul necesar.
Consumul de miere înainte de culcare reaprovizionează ficatul cu glicogen și asigură un aport adecvat pentru gestionarea perioadei de somn nocturn, prevenind subalimentarea creierului cu acest „combustibil” esențial, care, de cele mai multe ori, poate induce o trezire bruscă pentru „realimentare”.
Pe de altă parte, mierea încurajează secretia hormonului somnului – mierea facilitează somnul restaurativ prin faptul că încurajează eliberarea de melatonină la nivelul creierului. Mierea declanșează o creștere ușoară a nivelului de insulină, substanța care, la rîndul ei, stimulează eliberarea de triptofan în creier.

Cei mai răsfățați copii de la Hollywood

Publicat pe Publicat în Vedete

Au cele mai scumpe haine, cele mai sofisticate jucării, iar petrecerile aniversare trebuie să fie tot mai inventive de la an la an. Avînd case şi conturi proprii, copilăria lor e departe de-a fi una obişnuită, ca a celorlalţi de vîrsta lor. Iată ce pretenţii au copiii starurilor!

Suri Cruise
Suri Cruise

Hollywoodul este o lume aparte nu doar pentru adulţi, ci şi pentru copii, care învaţă de mici că orice vis poate deveni realizabil. Asta în principal pentru că adulţii, care trag din greu ani la rînd să devină celebri şi bogaţi şi să primească o stea pe Walk of Fame, odată ajunşi în postura de părinţi, se dau peste cap să le ofere celor mici copilăria ideală.
Aşa se face că naşterile au devenit spectacole în sine – vezi eforturile lui Beyoncé şi Jay-Z ori ale lui Amal şi George Clooney de-a aduce pe lume copiii într-un mediu cît mai steril, dar şi cît mai intim, plătind o adevărată avere doar pentru zilele petrecute în maternitate. Primele fotografii cu copiii sînt adevărate business-uri – să ne amintim de preţurile cu care s-au vîndut pictorialele exclusive cu copiii Angelinei Jolie (14 milioane $ pentru gemenii Vivienne şi Knox), ai lui Jennifer Lopez (6 milioane $ pentru gemenii Max şi Emme) ori cu băiatul lui Matthew McConaughey (3 milioane $ pentru pozele cu Levi). Aşa că de ce copilăria juniorilor lor n-ar fi şi ea la fel de… preţioasă?
Vestimentaţie de lux
Încă din scutece, cei mici au haine de marcă, adesea de la vestite case de modă precum Dior, Louis Vuitton ori Versace, iar garderoba lor costă mai mult decît o maşină de lux.
De pildă, Suri Cruise, fiica actorilor Katie Holmes şi Tom Cruise, a fost declarată cel mai „fashionable“ copil de la Hollywood. Şi asta pentru că, la vîrsta de numai 4 ani, avea deja o garderobă estimată la peste 3 milioane $, numai cu haine de la Dolce&Gabbana, Marc Jacobs sau Salvatore Ferragamo, şi era un soi de trendsetter în materie de stil vestimentar pentru copii. Ba chiar a creat isterie în rîndul părinţilor, nemulţumiţi că a fost lăsată să poarte tocuri la o vîrstă atît de fragedă! Inutil să vă spunem că este de ani buni fană a pantofilor Jimmy Choo şi Gucci, că-i plac produsele de îngrijire de la Sephora şi că adoră să ia masa la Plaza. Fiţa maximă: a cerut celor de la room service să-i aducă, la miezul nopţii, o brioşă de ciocolată pe o farfurie aurită! Asta în ciuda eforturilor mamei ei de a-i oferi o porţie zdravănă de normalitate, după divorţul de tatăl ei. Dar cînd eşti fiica lui Tom Cruise şi ai deja, la 11 ani, 100 de milioane $ în conturi şi o locuinţă în New York, e greu să faci faţă tentaţiilor – mai ales cînd pînă şi bonelor le-a fost interzis să folosească negaţiile în preajma ta. Deci, nu-i poţi spune „nu“ lui Suri!
O garderobă de milioane au şi copiii familiei Beckham, care au devenit şi ei ţinta criticilor vestimentari, mai ales de cînd Victoria a intrat în rîndul designerilor. Iniţial, Romeo Beckham, fiul mijlociu al lui David şi al Victoriei, a fost star la această categorie. Deja la 8 ani, figura printre cei mai bine îmbrăcaţi „bărbaţi“ din lume într-un top realizat de către cei de la publicaţia GQ. Şi, într-adevăr, puştiul şi-a format în timp propriul stil vestimentar şi a fost cooptat în numeroase campanii publicitare, devenind imaginea Burberry Kids la vîrsta de 10 ani. Apoi, fratele său cel mare, Brooklyn, a fost ofertat să realizeze o campanie publicitară pentru parfumul Burberry Brit. De altfel, Brooklyn, care-i seamănă leit lui David Beckham, are toate uşile deschise în industria modei şi a apărut deja pe copertele unor reviste renumite (Vogue, Rollacoaster, Dazed) sau în videoclipuri precum cel pentru melodia Wake Up al trupei britanice The Vamp. De la tunsoarea modernă, copiată de la tatăl său, şi pînă la împrumutarea hainelor acestuia şi primele tatuaje făcute (şase pînă acum!), cel mai mare dintre fiii fotbalistului dă semne că îi calcă pe urme în ceea ce priveşte stilul. Între timp însă, atenţia mass-media a căzut pe nou-venita în familie, Harper Seven, pe care Posh a transformat-o într-un mic model încă înainte de-a împlini un an. În garderoba ei se găsesc hăinuţe de la Marie Chantal, Bonpoint, Chloe, Little Marc Jacobs, Converse, Stella McCartney, Burberry sau Zara. Iar acum, ca să vezi, stă în primul rînd la prezentările de modă, alături de Anna Wintour, celebrul redactor-şef al publicaţiei de modă Vogue.
La capitolul costume bărbăteşti, nimeni nu-l întrece pe Barron Trump (11), mezinul preşedintelui american. Crescut de tatăl său ca o autentică versiune mini-me, Barron şi-a însuşit look-ul lui încă din fragedă pruncie. La numai trei ani şi jumătate, a purtat costum la lansarea cărții surorii lui vitrege, Ivanka. Nu degeaba i se spune „little Donald“! Însă nu costumele tip Tom Ford au făcut furori printre fanii săi, cît tricoul inscripţionat „The Expert“ de la J-Crew, pe care l-a purtat în ziua în care s-a mutat la Casa Albă. Evident, site-ul brandului a fost luat cu asalt, iar stocul de tricouri la 29,5 $ a fost epuizat în timp record.
Dacă este însă cineva care are acces nelimitat la toate colecţiile de marcă, aceea este Valentina Paloma Pinault (9). Fiica actriţei Salma Hayek şi a omului de afaceri francez François Henri-Pinault are o garderobă comparabilă cu cea a celebrei sale mame, ea putînd alege orice obiect fashion comercializat de grupul condus de tatăl ei, Kering, care are în portofoliu Balenciaga, Alexander McQueen, Stella McCartney, Saint Laurent, Gucci, Bottega Veneta, Brioni, Christopher Kane ori Boucheron. Asemenea ma­­mei sale, Valentina adoră să fie în centrul atenţiei şi să defileze în cele mai luxoase ţinute pe covorul roşu. Iar actriţa ne asigură că fiicei sale îi place la fel de mult să evolueze în faţa camerei de filmat.
La fel de răsfăţată este şi Blue Ivy, fiica cea mare a lui Beyoncé şi Jay-Z, care încă din primele zile de viaţă a primit cadouri în valoare de 1,5 milioane $! Primii botoşei au costat 800 $, iar primul costumaş valora în jur de 4.000 $. Ca „oricărei” fetiţe de 5 ani, lui Blue Ivy îi plac hăinuţele roz, cu mult sclipici, rochiţele de la Dolce&Gabbana, gecile Gucci şi genţile Chanel. Dar cel mai mult îi place cînd ea şi mama sa poartă haine similare. Fiţa maximă: în 2016, şi-a însoţit mama la MTV Video Music Awards purtînd o rochie Mischka Aoki de 10.950 $, accesorizată cu o tiara de diamante de la Lorraine Schwartz şi cu pantofi Giuseppe Zanotti.