Puterea s-a schimbat, iar ceremoniile, orchestrele și covoarele au rămas aceleași

Vin oamnii să ne vadă, să ne audă și, posibil, să ne înțeleagă. E de bine. Dacă  polițiștii stau semănați pe viaduct, înseamnă că vine un VIP oficial la Chișinău. Săptămîna aceasta, oaspetele VIP a fost  Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier.  Walter Steinmeier a vizitat Cișinăul și cu alte ocazii, pe vremea cînd era ministru de Externe la Berlin. De  ceva timp, este președintele nemților. La ei funcția e simbolică, dar omul politic Steinmeier încă mai are greutate ca om de influență.

La Chișinău, puterea s-a schimbat (nu chiar în totalitate), iar ceremoniile, orchestrele și covoarele au rămas aceleași. Pe alocuri, scenariile și tremuriciul funcționărimii s-a păstrat de pe vremea lui Brejnev. Probabil că așa trebuie să fie. Probabil că și lunetistul de pe clădirea Președinției era la locul potrivit. Omul are un job, ce trebuie să facă, să-l piardă?

În ajun, prin Chișinău a trecut ca o săgeată o știruță nu prea bună, cum că am putea pierde libera circulație în Europa, adică biometricul să nu mai prezinte valoarea de altădată. Ne-a calmat președintele Germaniei. El a calificat drept „fake news” informațiile precum că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE, cum ar veni că este o știre falsă.

„Am citit cu aceeași surprindere acest mesaj ca și Dvs. atunci cînd am aterizat astăzi aici [Chișinău – n.r.]. La Berlin și la Ministerul de Interne Federal, m-am informat și am aflat că nu este o știre adevărată. Este vorba pur și simplu de fake news”, a spus Frank Walter Steinmeier.

Publicația Euobserver a publicat o știre despre faptul că Moldova ar risca să piardă regimul liberalizat de vize cu UE din cauza numărului mare de șederi ilegale și a numărului considerabil de cereri de azil nefondate.

Germania, Italia și Belgia, subliniază sursa citată,  se declară  îngrijorate și discută intens despre declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize cu UE.

O fi sau nu o fi adevărat, dar se mai spune că Moldova a înregistrat un salt de 429% în iunie–august 2019 — iunie–august 2021, se menționează într-un document publicat de către EUobserver pe 27 septembrie curent.

„În cazul unei îmbunătățiri reduse sau a unei lipse generale de progres […], Comisia Europeană ar trebui, în opinia noastră, să sublinieze că declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize (Visa Suspension Mechanism) este o opțiune reală”, a declarat delegația germană în același document.

În pofida condițiilor pandemice, Germania a înregistrat o creștere a „șederilor neautorizate” din partea cetățenilor Albaniei, Moldovei și Ucrainei.

Așa sau altfel, Germania, în ultimii ani, iubește Moldova. Dovadă a faptului este că

volumul total al asistenței germane oferite Republicii Moldova în ultimele două decenii a depășit suma de 290 de milioane de euro.

 

La întîlnirea caldă cu  Steinmeier, Maia Sandu a amintit despre Acordul privind angajarea cetățenilor Republicii Moldova la munci sezoniere în agricultură în Germania, semnat de curînd cu noul Guvern de la Chișinău. Acolo se spune că, începînd cu anul 2022, cetățenii noștri se vor putea angaja la asemenea munci în Germania în mod legal, cu protecția socială de rigoare. Nu e greu de bănuit că vor pleca și mai mulți din țară.

Unde mai pui că și negocierile pentru semnarea unui Acord privind permisele de conducere vor demara în luna octombrie a acestui an. Pică bine și asta la criza șoferilor din Europa.

În timpul vizitei sale oficiale la Chișinău, președintele Frank-Walter Steinmeier a anunțat că Germania va acorda un suport financiar în valoare de 10 milioane de euro Republicii Moldova. Danke schon! (Stan Lipcanu)