Sănătate și cod QR. Vaccinatul a ieșit în stradă

March 28, 2021, Ukraine: In this photo illustration, a symbolic COVID-19 health passport seen on a smartphone in front of the World Health Organization (WHO) global map displaying COVID-19 coronavirus cases. .On March 17 the European Commission presented a proposal to create a Digital Green Certificate to facilitate the safe free movement of the EU citizens during the COVID-19 pandemic.,Image: 601817056, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
Iar sîntem pe val. Din 11 septembrie a intrat în vigoare decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ce stabilește că persoanele cu vîrsta de peste 18 ani pot avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber – spectacole, concerte, festivaluri -, precum și la evenimentele în spații închise – cluburi de noapte, ringuri de dans, teatre, cinematografe, săli de concerte și alte evenimente – doar în baza certificatelor de vaccinare. În cazul în care persoanele nu sînt vaccinate, trebuie să prezinte un test PCR negativ la COVID-19, valabil 72 de ore, sau concluzia medicală, în cazul în care au trecut prin boală și au anticorpi, cel puțin o „deseatkă”. Despre alte crize nu se precizează.
Spectatorul, ca și telespectatorul, are prostul obicei de a răspîndi cu treabă și fără treabă păreri împărțite, spune că accesul la teatru doar pentru cei vaccinați este o decizie bună, chiar protectoare. Mucoșii să stea acasă. Între timp, cei neimunizați își numără banii. Ei susțin că un test PCR negativ pentru fiecare spectacol ar fi un fel de lux pe vreme de ciumă. Tradusă în cifre, situațiunea, într-adevăr, pare a fi puțin cam trăsnită din punct de vedere economic, asta pentru că un belet la spectacol costă 100 de lei, maximum 200, iar un test serios la farmazonii ăștia privați – circa 800. Per total, 900 lei. Buchețelul de flori – vreo 50 și bulca de la bufet încă 50, iaca și mia cultural-artistică. Acum, de cînd pensia e de 2000, două ieșiri le ai garantate. Sigur că exagerăm, la o adică, puteți prinde un test mai ieftin, cu 250, sau din alea la limita expirării. Oricum, fără 500 de lei, seara nu Vă va fi atît de minunată. Nu știu dacă mulți vor putea duce pe umeri atîta cultură.
Așadar, attenzione! la teatru aveți voie nu doar cu beletul, cu binoclul și cu papionul sub un nod în gît, te duci și cu cod QR , l-ați văzut probabil, e un fel de hologramă, acea floricică alb-negru care, dacă o ai, se poate și digital, te trece mașinal în rîndul sănătoșilor. Așa cred autoritățile, așa fac administrațiile. O să vină vremuri cînd o să rîdem într-un dinte, poate unicul rămas, de floricica cu QR-ul mamei-mă-sii ca despre cupoanele pentru paltoane, colțuni și basmale din anii 90, dar poate n-o să rîdem. Poate or veni vremuri și mai draconice. După cum vedeți, ceea ce ieri era un fel de SF, povești cu submarine galbene, poftiți, azi e certificat codificat, unde fiecare om trebuie să-și poarte floricica sa.