Distanța care apropie. Telemedicina oferă soluții noi în îngrijiri comunitare

 

Din acest an, mai multe persoane cu nevoi de îngrijire medico-socială din Republica Moldova au acces la servicii mai bune datorită posibilităților extinse de consiliere și asistență, prin programul „Acces transfrontalier la asistență medicală prin telemedicină și echipamente moderne (2SOFT/4.1/89)”. Proiectul este implementat cu sprijinul financiar din partea Uniunii Europene, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, de către Asociația Homecare (Republica Moldova), în parteneriat cu Asociația Social Link (România). Scopul proiectului este creșterea calității asistenței medicale și sociale și îmbunătățirea sănătății sociale prin îngrijirea la domiciliu, oferită în Republica Moldova și România prin diversificarea serviciilor de sănătate, prestate cetățenilor de pe ambele părți ale frontierei.

Telemedicina a devenit o necesitate de necontestat, mai ales în contextul actual, cînd deplasările şi interacţiunile umane trebuie minimizate cît mai mult,  pentru a limita răspîndirea epidemiei Covid-19. Medicii pot consulta și monitoriza acum pacienții la distanță, oferind acces la servicii medicale persoanelor și din cele mai îndepărtate localități. Beneficiarii proiectului sînt circa 2900 de persoane cu nevoi de îngrijire medico-socială la domiciliu din Republica Moldova, care vor avea acces la servicii de îngrijire mai calitative datorită posibilităților extinse de consultare și asistență, oferite prin intermediul telemedicinei. În cadrul proiectului, sînt mobilizați dermatologi, asistenți medicali din 42 Centre de Sănătate, asistenți sociali, psihologi și voluntari din Republica Moldova și România.

Printre beneficiarii proiectului este și dl Mihai Colisar din municipiul Bălți, care, cu ajutorul tehnologiilor moderne de comunicație, are acces la consultațiile medicului la domiciliu prin furnizarea online a serviciilor de asistență medicală.

  • Cum ați devenit beneficiar al proiectului transfrontalier de telemedicină?
  • Nu știam de existența telemedicinei pînă nu demult. Am fost uimit cînd asistenta medicală de la Centrul Medico-Social „Rebeca” din Bălti a venit cu tableta Android și am luat legătura cu un medic psiholog din România, care mi-a oferit prima consiliere prin platforma de telemedicină.

 

  • În ce a constat consultația psihologică pe care ați primit-o?

 

  • Medicul m-a întrebat mai multe lucruri – cum mă cheamă, cîți ani am, cu cine trăiesc, dacă am rude și așa mai departe. A fost o discuție care mi-a plăcut, am fost ascultat la fel ca la o consultație medicală obișnuită, doar că de data această de acasă și m-am simțit mult mai bine, mai confortabil.

 

 

  • Cum s-a schimbat viața Dvs. de când aveți acces la serviciul de telemedicină?

 

  • Este mult mai bine. Fiind persoană cu dizabilitate, mă mișc în scaun pe rotile și îmi vine foarte greu să mă deplasez la vreun centru de sănătate publică pentru o consultație medicală ordinară. Acum, e mult mai ușor pentru mine, medicul mă monitorizează în permanență și chiar dacă nu ne vedem fizic, prin intermediul asistentului medical care mă vizitează, îmi da toate indicațiile necesare pentru a mă simți mai bine, iar eu, la rîndul meu, mă străduiesc să le respect. A fost o experiență plăcută pe care doresc să o continui.

 

  • Cum ați aprecia aceste servicii medicale, credeți că ar avea și neajunsuri?

 

  • Sînt bucuros că mi se oferă o astfel de consultanță și devin fericit datorită oamenilor din jurul meu, care mă ajută să mă simt altfel, să fiu mai încrezător că totul va fi bine. La moment, nu pot spune nimic despre  neajunsuri ale acestui serviciu, deoarece îmi dau bine seama că acesta nu are cum să înlocuiască în totalitate consultațiile medicale tradiționale, ci este un instrument suplimentar pentru pacienți ca mine, cu boli cronice, inclusiv locomotorii. Aș avea doar cuvinte de gratitudine, pentru că, datorită acestui serviciu, am acces rapid și oricînd la o asistență medicală profesionistă.

 

  • Care sînt așteptările Dvs. de la proiectul de telemedicină transfrontalieră?

 

Să pot primi o îngrijire medicală din partea unor specialiști calificați, ale căror sfaturi și indicații să mă facă să mă simt mai bine, la fel ca și pe alte persoane ca mine, cu nevoi speciale, care de multe ori rămîn singuri-singurei cu problemele pe care le au. Îmi doresc ca acest program să se extindă și de el să poată beneficia cît mai mulți oameni, deoarece cu ajutorul lui avem posibilitatea de a primi un consult medical la timp, ceea ce este foarte important pentru viață.

Telemedicina este un serviciu pilot în Republica Moldova, implementat cu sprijinul financiar din partea Uniunii Europene, care facilitează accesul rapid la consultațiile medicale, indiferent de distanța dintre medic și pacient.

 

 

Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Asociației Homecare și nu poate fi luată în considerare în nici un fel pentru a reflecta opiniile Uniunii Europene sau ale Programului Operațional Comun România-Moldova 2014-2020. Pentru mai multe informații, accesați www.ro-md.net, www.e-homecare.md

 

În imagine: Mihai Colisar, unul dintre beneficiarii proiectului