Nu se știe dacă vom avea guvern, se știe doar că de luni va fi primăvară

După circa zece zile de suspans politic, marți  Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

 

  • Decizia Curții Constituționale era una absolut previzibilă, a reacționat liderul PSRM, Igor Dodon, după ce instanța a declarat neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu. „Nu am nici un fel de satisfacție politică după decizia CC. Nici eu, nici colegii mei din PSRM nu am cîștigat nimic din această decizie, ea nu dă cuiva satisfacție politică, dar vine să oprească derapajul constituțional al președintelui, după ce aceasta a demonstrat din nou că operează cu duble standarde și că noțiunea de stat de drept este valabilă pentru fiecare cetățean, în afară de presedintele țării, care se poziționează pe sine deasupra tuturor legilor și, cel mai grav, deasupra Constituției țării”, a comentat Dodon.
  • Președintele țării Maia Sandu spune că oamenii sînt cei care trebuie să decidă și că singura soluție pentru depășirea crizei politice sînt alegerile parlamentare anticipate. Sau referendum. „Totul are o limită, iar Moldova are nevoie de Parlament cinstit, Guvern de profesioniști cu proiecte de durată. Există o singură ieșire din criză – alegeri anticipate. Le-am promis oamenilor că o să facem ordine în țară. Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mînă și semnează alianțe la fel de ușor cum și-a umplut propriile buzunare. Nu sînt prizonierul funcției. Nu voi fi un președinte comod pentru cei certați cu legea și interesul public. Voi fi alături de oameni.
  • Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip: «A venit și dezlegarea mult așteptată. Curtea Constituțională ne spune clar că decretul președintelui privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru este neconstituțional. Cu toate acestea, legea ne mai oferă o șansă: Curtea ne spune că fracțiunile parlamentare și președintele trebuie să recurgă la noi consultări. Dialogul trebuie să fie autentic, sincer și responsabil, iar consultarea fracțiunilor presupune identificarea sprijinului pentru învestirea unui nou guvern. Acesta trebuie să fie scopul dialogului: identificarea unei soluții de ieșire din criză, nu generarea unui blocaj”.