Osmochescu: Se poate ajunge la suspendarea președintelui Maia Sandu

Dacă președintele Maia Sandu va refuza categoric să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, se poate ajunge la suspendarea acesteia din funcție, urmată de declanșarea procedurii de impeachment. Opinia a fost expusă de fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu pentru Noi.md.

Potrivit lui, președintele este obligat și prin Constituție, și prin hotărîrea adoptată ieri de Curtea Constituțională, să purceadă la noi consultări și să înainteze un candidat la funcția de premier. Poporul a așteptat minunea, dar asta nu s-a întîmplat – opinie „Dacă categoric va refuza, se poate ajunge la suspendarea de funcție, dar nu suspendare ad-hoc, așa cum s-a procedat în timpul președinției lui Igor Dodon. Vorbim despre suspendarea urmată de referendumul cu privire la revocarea din funcție. Suspendarea este inițiată de 1/3 din deputeți, iar votul se adoptă cu 2/3 și se anunță referendumul privind impeachmentul. Probabil asta și are în vedere dna Sandu cînd spune că merge la referendum.

Rezultatele referendumului sînt definitive, irevocabile și exprimă voința poporului”, a explicat Osmochescu. Parlamentul poate interveni acum doar legal și în conformitate cu Constituția, a mai spus intervievatul. Totodată, Nicolae Osmochescu a spus că nu poate da o apreciere acțiunilor șefului statului, care au conotație politică

. „Eu nu pot da o apreciere pentru că aceasta este din nou o decizie politică și totul depinde de președinte: ce-și dorește ea și cei care o susțin, să meargă pînă la sfîrșit cu orice preț?! Probabil că își dorește anume asta, dar cum vor evolua evenimentele este foarte greu de presupus. Da, pentru dna președinte au votat majoritatea cetățenilor și asta este bine, dar cum va fi la referendum este altceva. Sînt pesimist în ceea ce privește prezența la vot, noi am mai avut asemenea exerciții de vot și ele nu au dat rezultate”, a mai explicat profesorul. În ceea ce privește declararea decretului președintelui privind numirea repetată a candidatului Natalia Gavrilița drept neconstituțional de către Înalta Curte, expertul a precizat că această decizie s-a bazat pe jurisprudența Curții Constituționale.