La Chișinău a ajuns lotul de ajutor umanitar oferit de România în lupta cu COVID-19

Lotul de ajutor umanitar oferit de România Republicii Moldova în lupta cu COVID-19 a ajuns astăzi la Chișinău, convoiul umanitar fiind întîmpinat în Piața Marii Adunări Naționale de conducerea țării și ambasadorii UE. În cadrul ceremoniei de recepționare a echipamentului medical, în valoare de 2,3 mln de euro, au ținut discursuri șeful statului Maia Sandu, premierul interimar Aureliu Ciocoi, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, comunică moldpres.md.

„Sîntem recunoscători României pentru acest ajutor, care va ajunge direct în spitalele din R. Moldova. Este un gest de prietenie și solidaritate. Suntem recunoscători și ajutorului oferit sectorului agrar. Așteptăm cu nerăbdare să ajungă și vaccinul, fiindcă doar așa vom scăpa de această povară. Contăm pe sprijinul tuturor țărilor europene”, a declarat Maia Sandu.

În discursul susținut, premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a mulțumit României pentru sprijinul constant oferit țării noastre în ultimii 30 de ani. „Operativitatea și solidaritatea pe care ne-o demonstrează partenerii noștri din UE este una excepțională. Lotul de echipamente impunător va permite personalului nostru medical să poată face față acestei probleme”, a opinat Ciocoi.

La rîndul său, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, a menționat că acest ajutor umanitar e o dovadă de prietenie față de R. Moldova, care rămîne un partener de nădejde. „România consideră R. Moldova o prioritate de politică externă. Suntem și ne dorim să fim un partener de nădejde. Ne bucurăm că R. Moldova a devenit un interlocutor viabil pentru UE. Singura cale către prosperitate pentru R. Moldova este parcursul european. România va continua proiectele din R. Moldova pentru a o aduce mai aproape de UE și depune eforturi susținute pentru a obține vaccinurile promise ”, a spus șeful diplomației române.

Lotul de echipamente oferit de România conține 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 de mii de măști FFP3, 100 de mii de combinezoane și 100 de mii de mănuși de unică folosință, totul în valoare de 48 milioane de lei.