Un guver sinucigaș veni să ceară blagoslovire în Parlament

Au venit cu gînd bun, adica cu două gînduri: 1. dacă ne vor vota e bine; 2. Dacă nu ne vor vota e și mai bine. Cum o dai tot ceva ai.

Premierul desemnat, Natalia Gavriliță a depus încă de la o luni în Parlament lista viitoarei sale echipe și programul de guvernare intitulat „Moldova Bună”, în componența căreia se regăsesc și doi deputați, Litvinenco și Popșoi. Aceștea doi sunt puși(de fapt ei singuri și nesiliți de nimeni s-au pus) în situațiea de nu se vota ei pe ei. Noi vrem să fim miniștri, dar nu tare-tare vrem. Vrem doar un exercițiu să exercităm.

Natalia Gavriliţă a declarat din nou că alegerile generale anticipatele sunt cea mai bună soluţie ca în parlament să poată ajunge deputaţi „ onești şi integri”, fără de care este greu de imaginat realizarea programului de guvernare. Dar a subliniat că este pregătită să guverneze în orice moment, dacă totuși majoritatea parlamentară îi dă votul. Deczia finală depinde de fracțiunea socialiștilor și de gruparea Pentru Moldova, din jurul Partidului Șor care împreună au majoritatea.  Liderul PSRM, Igor Dodon încă sptămîna trecută afirma că deputații săi nu vor vota un guvern „din care nu face partae”.

Prioritatea programului de guvernare propus de Gavriliță este gestionarea crizei sanitare, provocată de pandemia de coronavirus și relansarea economiei, mai ales prin mărirea veniturilor populației, ceea ce da un nou impuls consumului.

Pofrtiți cel mai viu teatru al absurdului. Ieri în Parlament, doamna gavriliță a vorbit așa: „Am venit aici pentru a face un pas necesar spre alegeri anticipate. Vă prezent o echipă de profesioniști integri, bine intenționați care au un plan pentru Moldova și pot transforma această țară în cîțiva ani”. Înțelegem în felul următor: iată cea mai tare echpă care a avut-o Moldova vreodată, vrednică să fericească tot ce mișcă, dar atențiune! – Vă rog nu o votați. O fi avînd doamna dreptate, dar situația e atît de penibilă, încît le-a tăiat respirațția și ambasadorilor străini la Chișinău. Ei deoacamdată tac, încearcă să digereze starea de lucruri a la Samuel Beckett.

Mai departe – și mai grav, demn de un Eugène Ionesco,(doar moral pentru că juridic totul e ok): „În caz că va fi votat, Guvernul se angajează să renunțe la mandat imediat după rezolvarea problemelor urgente”, a mai spus Gavrilița.

Mai departe aceiași doamnă batjocorit instituția de la care cere voiă să guverneze, adica Parmanetul:  „Ce am aici, în fața mea, demult nu mai reprezintă voința poporului. Majoritatea deputaților de aici votează legi care învrăjbesc oamenii, care sărăcesc oamenii, legi care îi salvează de pușcărie pe deputati
Dragi deputați, vă invit să plecați!”. Nimeni nicăieri bineînțeles nu a plecat, au ieșit doar cei de la Șor, doar pe-un timp, să tragă aer.

La ora cînd fabricăm acest număr de ziar încă nu era clar cine votează, cîți se adună și, în general, dacă va lua foc aceast scenariu de provocare artificială a anticipatelor. De fapt, nu nu contează prea mult. Știm doar că suspansul nu sfîrșește aici. Criza puterii va continua. Dumneavoastră însă aveți grijă, vin niște geruri pe plai.