«Butci» municipale

Nu știm cum e prin alte kolhozuri, dar la Chișinău toată «butka» costă. Ca să amplasezi o gheretă, trebuie să plătești.  Știți cît? Se ajunge pînă la milioane! Fără glumă. Nu mai este cu «hai, te rog» cum era înainte. Înainte  vreme, reușeau să înhațe un loc doar șmecherașii sau acei cu neamuri la Ierusalim, adică la Direcția generală comerț. Gata, de la o vreme, de cînd cu stăpînire municipală nouă, nimeni nu mai strică aerul corectitudinii cu tot felul de scheme, înnemurire și aranjamente. E multă-multă transparență și o intensă durere de cord pentru interesul public. Între timp, păcat că n-ați observat, totul a fost capitalizat. Administrația publică locală a descoperit că orice petec de pămînt de sub orice chioșc costă o avere, ia hai să-i punem noi la contribuție și să-i trecem pe farmazonii de tîrgoveți prin dușul rece al licitațiilor. Așa au gîndit, așa au făcut. Apropo, nimic ilegal. Bugetul trebuie alimentat, prin urmare, ăștia cu gheretele trebuie să contribuie plenar la viața cea de toate zilele a comunității. Primăria Chișinăului a dat șfoară în țară că, pe 26 februarie 2021, ora 10:00, în sala de ședințe a Preturii sectorului Buiucani, str. Mihai Viteazul nr. 2, se va desfășura Licitația deschisă nr. 4 pentru obținerea dreptului de încheiere a Contractului pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău.

De data aceasta, la concurs vor fi scoase  20 de locații pentru unități de comerț ambulant stradal, amplasate pe străzi și în scuaruri, în preajma zonelor verzi și a lacurilor, inclusiv pe str. Valea Trandafirilor (Lacul 3), str. Alba Iulia, colț cu str. Liviu Deleanu, Pădurea – Parc Butoiaș, str. Nicolae Costin, colț cu Onisifor Ghibu și teleferic, str. Ion Creangă, colț cu str. Doina și Ion Aldea Teodorovici, Parcul „Valea Morilor” , str. Alexandrescu, în afara parcului, strada Armenească, intersecție cu str. Veronica Micle, strada Ismail, 45, strada Ismail, 84, str. Nicolae Testemițanu, 30, str. Petru Zadnipru, 2 (scuar), bd. Mircea cel Bătrîn, 29 (scuar), str. Nicolae Dimo (Parcul „Şipca”), str. Alexandr Puşkin colţ cu str. Piaţa Veche, str. Sfîntul Andrei (scuar), bd. Renaşterii Naţionale colţ cu str-la 2, Pietrăriei, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 57, str. George Coşbuc, 5a, str. Kiev, 4 etc.

Prețul inițial pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț variază de la 157,5 mii lei pînă la 483 mii lei. Asta pentru dreptul de comercializare timp de 5 ani, iar organizatorul licitației este Camera de Comerț și Industrie.

Din primele 3  licitații deja consumate pentru obținerea dreptului de încheiere a Contractului pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău au fost adjudecate 39 loturi, deci au scos un ban bun, să nu-l supărăm pe Dumnezeu, tocmai 77,8 milioane lei.

Așadar, prin parcurile, grădinile publice și alte locuri cu multă lume dus-întors ale Chișinăului, deocamdată au verde la gherete numai cei care merită, adică cei buni de plată. Puțini, dar buni. Și ce-i pasă primarului că un ceai în păhăruț de carton costă 30 de lei. Atîta vrea mușchiul economic al proprietarului. Ce fel de elexir al sănătății mai e și acesta dacă ne afectează hojma sistemul nervos.  De fapt, pe dl primar nici n-ar trebui să-l doară tare politica prețurilor, decît doar moralicește.

Aici ar trebui să priceapă cine are de priceput: ideea este că  în țara noastră activează 52 de organe de control și supraveghere, una dintre care pîndește contra cost să nu apară nici o țîră de monopol, în nici un parc din capitală.

Prin cap însă ne trec și niște gînduri comunist-sindicaliste la temă. Ca de obicei, din toată ordinea comercială de curînd instaurată, cineva are de cîștigat. Numai că atunci cînd unul cîștigă, altcineva trebuie să piardă. Din cîte ni se arată, Primăria cîștigă, agentul economic cîștigă, iar un uncrop cu marganțovcă aromatizată costă, totuși, 30. Meargă nunta sănătoasă!