Sondaj la kilogram. Decișii, nehotărîții și rătăciții țării noastre

Chiar ne era dor de un sondaj sociologic, să mai aflăm ce și cum răsuflă poporul. De circa două luni nu știm nimic despre dispoziția poporului. O parte din popor e la spital, altă parte prin Italia și Portuugalia, iar grosul poporului așteaptă cai verzi pe pereți, adica vremuri bune, îmbelșugate, fără dușmănie în politică, fără hoție în bănci, fără mîncărime noi între noi. Nu sunt toate acestea cai verzi pe pereți? Sondajul însă, e știință, adevăr adunat cu migală și trudă, posibil plătit bine, da cum vreți, adevărurile costă, așa ar spune tot judecătorul care ridică o leafă puțin peste 25 de mii. La judecători acum e mare încîlceală organizaționaleă. Oragnul superior de autoadministrare și organizare a justiției este Consiliul Superior al Magistraturii. Totoadată, o instanță inferioară, cum ar fi de exemplu, Curtea de Apel, poate anula cu ușurință orie decizie a CSM.Se pare că în justiție vin vremuri tulburi. Se par că, justiție se va baricada și, respectiv, va face bani. Mulți din justiția au înțeles că a te lega cu politicul e treabă șubredă. Așa că ei cu ale lor, noi cu ale noastre, cu banul și cu Merțanul. (S.L.)

 

Aproape 60% din numărul total de respondenți s-ar prezenta la urnle de vot dacă săptămîna viitoarre s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate. Mai mult 69,7% apreciază pozitiv faptul că în R. Moldova se doresc alegeri noi pentru Parlament. Datele au fost prezentate de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova în cadrul conferinței de presă cu tema „Rezultatele sondajului sociologic Vox Populi: „Anul 2020 în opinia populației din Republica Moldova”.

Mai mult, dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate, potrivit datelor colectate de la numărul total de respondenți, cele mai votate partide pentru viitorul Legislativ ar fi PAS (24,4%), PSRM (23,9%), Partidul Șor (9,3%), Partidul Nostru (5,4%).

 

Din numărul celor deciși (72%), 33,9% ar vota pentru PAS și 33,2% ar vota pentru PSRM. Pe locul trei și pe locul patru s-ar situa Partidul Șor (12,9%), Partidul Nostru (7,5%) și Partidul Demnitate și Adevăr pe locul cinci (4,4%).

 

Șefa statului, Maia Sandu, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, obținînd 26,9% din numărul total de respondenți. Pe locul doi s-a situat liderul PSRM, Igor Dodon, cu 23,5%.

 

Pe locul trei se găsește Ilan Șor-6,1%, Ion Ceban-5,8%, Renato Usatîi-4,2%, urmat de Andrei Năstase-2%.

Din numărul respondenților deciși (76,4%), la fel, Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de cel mai mult sprijin din partea cetățenilor, doar că de această dată, președinta țării îl depășește pe ex-președintele R. Moldova cu 4,5%.