Ce urmează după desemnarea de către Maia Sandu a candidatului la funcția de premier

Președintele Maia Sandu a anunțat azi înaintarea candidaturii fostei ministre a Finanțelor în Guvernul condus de ea, Natalia Gavrilița, la funcția de prim-ministru. Totodată, șeful statului a precizat că crede și în continuare că „alegerile parlamentare anticipate sunt sigura cale pentru a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit”, iar fracțiunile parlamentare au acum „posibilitatea să demonstreze dacă, cu adevărat, își doresc alegeri parlamentare anticipate sau dacă umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”.

Totuși, desemnarea de către Maia Sandu a candidaturii la funcția de premier nu înseamnă neapărat alegeri parlamentare anticipate, dar startul numărătorii inverse până când vom afla răspunsul a fost dat.

Constituția: „Articolul 98. Învestitura”

(1) După consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru.
(2) Candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
(4) În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.
(5) Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurămîntului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova.
(6) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.

Consultările președintelui cu fracțiunile parlamentare au avut loc încă la data de 28 decembrie 2020, adică la doar patru zile după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte. Totuși, constituția nu prevede un termen exact în care șeful statului trebuie să înainteze un candidat, fapt pentru care deputații socialiști au și depus o sesizare la Curtea Constituțională.