Acum 10 ani, un vicepreședinte al SUA căuta Moldova pe hartă. Și a găsit-o!

Vorba lui Joe Biden la Chișinau, 2011: „Poate aveți o țară mică, dar faceți lucruri mari”

Actualul președinte al SUA Joe Biden a fost unicul înalt demnitar de stat american care a vizitat Republica Moldova. Eram plini de importanță geopolitică. Se întîmpla acum zece ani, în 2011, pe 11 martie, ziua pe care toți o consideram una istorică. Pe atunci, Joe Biden era vicepreședintele SUA în timpul primului mandat al lui Barack Obama, iar mister Biden  venise la invitația lui Vlad Filat, premier în acea vreme. Vreme în care credeam în Filat.

Biden a rostit un discurs înflăcărat în scuarul Teatrului Național de Operă şi Balet, îndemnînd guvernarea să lupte împotriva corupţiei şi să reformeze justiţia, asigurîndu-ne că SUA vor sprijini Moldova în soluționarea conflictului transnistrean. Acum, de la distanță, pare a fi mare tautologie, Filat era îndemnat să lupte cu corupția.

Joe Biden s-a aflat la Chişinău timp de o zi, împreună cu soţia sa Jill şi nepoata Finnegan.  3.000 de poliţişti pîndeau prin tufari și totul a fost  în deplină securitate. A fost ultima data cînd pe acoperişuri țupăiau lunetiștii, iar Primăria Chişinău a dat dispoziţie să fie sudate mai multe guri de canalizare de pe traseul coloanei oficiale. Bineînțeles, Biden a fost și în beci la Cricova. Nu sîntem siguri că domnul mai ține minte pivnițele noastre toate, pur și simplu, altundeva nu avem unde duce musafirii.

Ce vremuri, ce lume! Pe atunci, Moldova era considerată o „Istorie de succes” și se bucura de o susținere enormă din partea mai multor lideri din UE, iar Maia Sandu era o simplă și drăguță ministru al Educației.

Apropo, miercuri, Maia Sandu l-a felicitat pe Joe Biden cu ocazia învestirii în funcție și i-a scris așa: „Îmi exprim speranța că SUA vor rămîne un prieten al Republicii Moldova”.

3 noiembrie, cu un scor semnificativ și în Colegiul Electoral, dar și în votul popular, viitorul lider de la Casa Albă a obținut mai multe voturi decît orice alt candidat la alegerile prezidențiale americane din istorie – peste 81 de milioane.

Rugăm respectuos Ambasada SUA la Chișinău să transmită unde trebuie trimis următorul mesaj: La Chișinău, în 2011, Joe Biden și-a încheiat discursul cu promisiunea „I’ll be back”, adică, „Mă voi întoarce”.