La omul care mi-i drag, treabă n-am, dar drum îmi fac

 

Usatîi de la Bălți și Voronin de la Lenin se vor prim-miniștri

 

Prima deplasare în afară a președintelui Sandu a avut loc marți, 12 ianuarie 2021.  Delegația prezidențială a mers la Kiev, în semn de bună vecinătate și, poate, să-i apese ficații lui Igor Dodon, cel care, în patru ani, n-a reușit  să meargă în Ucraina decît o singură dată la Odessa. Sursele oficiale au precizat că vizita a fost caldă, în sensul că peninsula Crimeea, totuși, aparține Ucrainei, cel puțin și doar de jure. Maia Sandu a mers cu mașina, adică cu mașinile. La distanțe mici, de obicei, președinții se deplasează ori cu elicopterul, ori cu avioane mici. Noi, deocamdată, nu avem nici una, nici alta.

Niște farmazoni de pe canalul Telegram au numărat și au publicat că în componența cortegiului ar fi fost o mașină de poliție, o ambulanță, două echipaje SPPS și 5 Mercedesuri luxoase. Președinta țării, Maia Sandu, a reiterat că împreună cu ceilalți 9 membri ai delegației s-au deplasat cu 2 microbuze.

Există o explicație, zice președintele Sandu:  „Am mers împreună cu colegii mei cu 2 microbuze la Kiev, pentru că nu există zbor direct, asta a fost opțiunea pe care am ales-o. Pe teritoriul Ucrainei, mașinile noastre au fost însoțite de serviciul ucrainean, dar acolo decizia nu ne aparține nouă, din contul RM am mers cu 2 mașini”.

Cînd Maia Sandu s-a întors la Chișinău, a aflat că tocmai doi ștabi vor să fie prim-miniștri. Usatîi, de la Bălți, și Voronin, de la Lenin.

La aceste două autopropuneri, Președintele țării Maia Sandu spune că orice nominalizare la funcția de premier al țării va amîna declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Nu e glumă, fostul șef de stat Vladimir Voronin chiar se vrea prim-ministru. Liderul comunist a declarat că va analiza o eventuală astfel de propunere, dar și-ar dori să „îi pună pe toți la muncă”.

Și Renato Usatîi vrea să fie desemnat prim-ministru de către președinta Maia Sandu. Acesta a declarat că doar așa se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, întrucît deputații din actualul Legislativ nu vor susține candidatura sa pentru șefia Executivului.

Atît Usatîi, cît și VV  au spus că, în cazul în care vor fi în fruntea guvernului, o sfeclesc toți tîlharii, hoții și nesimțiții.  Drept că la Bălți nu prea o sfeclește nimeni, iar Voronin e numai bun de un borș cu sfeclă roșie.

Potrivit legii, după epuizarea procedurii de a învesti un nou Guvern, prin nevotarea candidaturilor propuse de șeful statului, Parlamentul se dizolvă și se organizează alegeri.

Acum ce se întîmplă. Mulți cred că țara nu are prim-ministru. Ba are. Vă rugăm să luați cunoștință. Maia Sandu a semnat la 31 decembrie decretul prin care l-a desemnat premier interimar pe Ministrul de Externe Aurel Ciocoi. Asta după ce premierul Ion Chicu a demisionat, pe 23 decembrie 2020 și, alături de încă 3 miniștri-cheie, a renunțat și la interimatul funcției. De la anul Nou încoace, mai mare pe executiv, așadar, este Aurel Ciocoi, tot el e mai mare și pe Ministerul de Externe și europenizare. Cei doi umeri ai lui Aurel Ciocoi, la un moment dat, ar putea să obosească, deși, din cîte vedem, are umeri și ceva pe umeri.

Nu știm ce va fi mai departe, știm doar că situația pare a fi cam încîlcită. Asta pentru că o decizie a Curții Constituționale stabilește expres că șeful statului este obligat, în 45 de zile, să propună un candidat la funcția de prim-ministru.