Fundația Orange Moldova a prezentat rezultatele ediției 2020 a proiectului „Clasa Viitorului”

De curînd, Fundația Orange Moldova a anunțat rezultatele ediției 2020 a proiectului „Clasa Viitorului”. 10 școli din nouă regiuni ale țării au devenit parte a proiectului. În această ediție, 7625 de elevi și 513 profesori au beneficiat de echipament digital performant, mobilier modern și elemente de decor specifice proiectului, servicii gratuite şi consultanţă în design, inclusiv cursuri de formare profesională continuă, datorită suportului financiar integral al Fundației Orange Moldova.

 

Ludmila NISTORICĂ, preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „ Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea abilităților digitale și a competențelor necesare secolului 21, precum și să sporească interesul elevilor pentru cariere din domeniile științei, tehnologiei și ingineriei, prin promovarea metodelor de instruire creative, colaborative, automotivante și antreprenoriale.”

Clasa Viitorului este un proiect de educaţie digitală, implementat în instituţiile educaţionale din Moldova, care aduce un nou concept în pedagogie, oferind un spațiu de învățare deschis și motivațional, cu abordări interdisciplinare și inovative prin utilizarea tehnologiilor digitale și  care favorizează procesul de învățare centrat pe elev.

 

 

Marius PREPELIȚĂ, elev, L.T. „Vasile Alecsandri”, or.Ungheni: „Clasa Viitorului” oferă posibilitatea minunată de a pune în practică ceea ce învățăm în teorie. În acest proces, ne ajută echipamentele digitale, care ne permit să înțelegem mai bine principiile fizicii sau ale chimiei și cum  pot fi acestea aplicate în viața de zi cu zi.”

Cătălina ONOFREI, elevă, L.T. „Mihail Bârcă”, s.Mileștii Mici, r.Ialoveni: „Îmi place foarte mult să vin la „Clasa Viitorului”. Este o clasă luminoasă, colorată, dotată cu multe echipamente digitale performante. De exemplu, Ozobotul este un roboțel educativ, cu ajutorul căruia lecțiile de matematică, chimie și biologie sînt mai interesante și mult mai atractive pentru noi.”

Totodată, cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova, au fost elaborate două cursuri de formare profesională continuă pentru profesori: „Alfabetizarea și dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice” și „Utilizarea eficientă a echipamentelor digitale tipice „Clasa Viitorului”, în procesul de predare-învățare”.

Primul curs, care s-a desfășurat online din cauza restricțiilor impuse de pandemie, a fost lansat în iulie 2020, cu scopul de a dezvolta competențele digitale de bază ale cadrelor didactice din învățămîntul general şi aplicarea acestora în procesul de predare-învățare. Pînă în prezent, cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, de acest curs au beneficiat 3.732 de profesori de la toate treptele învățămîntului general din țară.

Cel de-al doilea curs a avut loc în două etape, pe 28-29 octombrie și 20-21 noiembrie la „Clasa Viitorului”, unde 31 de cadre didactice din 21 de regiuni ale țării au acumulat abilităţi practice de utilizare a echipamentelor digitale specifice „Clasa Viitorului”, care îi va ajuta ulterior să predea disciplinele STEAM – fizica, chimia, biologia, geografia și științele – în scenarii de lecţii interdisciplinare.

Elena SOLOMON, profesoară de informatică, Liceul „V. Alecsandri”, or. Ungheni: „Pentru fiecare obiect separate, avem echipamente ce vin în ajutorul profesorului pentru a crea o lecție  interactivă și a atrage interesul copiilor față de obiect. Atunci cînd văd o lecție altfel, copiii învață altfel.”

Cele două cursuri au fost elaborate în colaborare cu experții din cadrul Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, pentru a răspunde nevoilor profesorilor și elevilor. Acestea dezvoltă cunoștințe și competențe digitale necesare cadrelor didactice în procesul de predare. Cursurile fac parte din portofoliul Centrului de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” (CNIDE) și pot fi accesate de profesorii din toate școlile din țară.

Proiectul a fost implementat de Centrul de Informații Universitare (CIU).

Angela MUŞET, director CIU: „Împreună cu partenerul nostru Fundația Orange Moldova, pentru al treilea an consecutiv, implementam proiectul „Clasa Viitorului”, un proiect fără precedent în țara noastră, care are drept scop modernizarea fundamentală a sistemului educațional și asigurarea elevilor și a cadrelor didactice cu cele mai avansate tehnologii digitale. Sîntem bucuroși că elevii din cele 10 licee deja au acces în ”Clasa Viitorului” din instituțiile lor, spații inspiraționale în care pot învăța altfel, iar profesorii lor sînt echipați cu cunoștinte esențiale pentru a crea lecții atractive și interactive cu echipamentele tipice „Clasa Viitorului”, obținute în urma instruirilor de formare profesională continuă.”

Proiectul continuă să aducă inovația în școli. În luna octombrie 2020, a fost lansată cea de-a treia ediție a proiectului. În urma concursului, 11 școli din zece regiuni ale țării au fost desemnate cîștigătoare și urmează să beneficieze de oportunitățile acestui proiect.

 

Despre proiectul „Clasa Viitorului”

Fundaţia Orange Moldova este unul dintre fondatorii conceptului ”Clasa Viitorului” în Republica Moldova. Avînd la bază modelul European Schoolnet de la Bruxelles, ”Clasa Viitorulu”i vine să transforme sistemul educațional din Moldova prin integrarea tehnologiilor digitale în școli. Aceasta va permite cultivarea de abilități digitale absolut necesare erei tehnologice, pregătind tinerii pentru piața competitivă și carierele secolului 21.

Proiectul a fost lansat în anul 2017, la inițiativa Guvernului Republicii Moldova, cu susținerea partenerilor strategici de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei, UKaid și Fundația Orange Moldova.

Pînă în prezent, conceptul „Clasa Viitorului” a fost replicat în 31 de școli din 21 de regiuni ale ţării. În total, de noi spații de studiu, tehnologii și noi metode de predare beneficiază 29193 de profesori și elevi.

Mai multe detalii despre proiectul „Clasa Viitorului” pot fi accesate pe www.clasaviitorului.md