Iohanis la Chișinău

 

Primul șef de stat care a vizitat Republica Moldova a fost Președintele României, Klaus Iohannis, marția la prînz. S-a întîmplat pentru prima dată în ultimii 5 ani. Vizita, bineînțeles, așa scrie protocolul, a avut loc la invitația președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și s-a desfășurat în a cincia zi după inaugurarea oficială. În sfîrșit am văzut polițiști semănați pe tot itinerarul de la Aeroport, Viaduct, Centru. Demult n-a fost așa alai. Dacă ne vit e rău, pentru că ne incomodează, iar dacă nu vin – tot e rău pentru că ne neglijează. Cum o dai tot ceva nu ai.

Claus Iohanis a venit la Chișinău pentru cîteva ore, mai mult symbolic decît cu treabă. A venit cu un avion mic, în care încap doar 13 persoane. Se zine că înălțime în avionul cu pricina este de 1 metru 82 cm. adică exact înălțimea președintelui român. Navă mica, dar iute, poate dezvolta o viteză de 850 km/h.

Ultima dată Klaus Iohannis a fost la Chișinău în februarie 2015, iar anterior în noiembrie 2014, încă până la învestirea sa în funcție, la scurt timp după alegerile prezidențiale din România. Atunci, președintele român a zburat cu o aeronavă a companiei Tarom. Șeful statului român a fost însoțit în acesastă vizită doar de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

În cei 29 de ani de Independență ai Republicii Moldova, trei șefi de stat ai României au vizitat țara noastră (Ion Iliescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis). Cele mai multe vizite le-a avut Băsescu, șase la număr și asta doar în calitate de președinte.  

De la noua administrație prezidențială ni s-a dat de înțeles că, posibil, pe la sfîrșit de ianuarie să treacă pe la Chișinău și președintele Ucrainei Zelenschi. Astfel Maia Sandu îi demonstrează lui Igor Dodon că se poate. Igor Dodon nu putea merge în Ucraina pentru că imediat îl întrebau cui aparțiene Crimeia. Ce să spui? Nu putea atăt de ușor să meargă nici în Romania pentru că imedial îl întrebau dacă româna și moldoveneasca e aceiași limbă. Ce să spui? Cum o doi tot ceva nu ai. Nu ai a spune.   (S.L.)