În preajma sărbătorilor de iarnă, un șir de state impun restricții la intrarea în țară sau tranzitarea teritoriului acesteia.

Austria plasează pe toți cei veniți în carantină. Iar Bulgarea a închis hotarul pentru cei care vin din Marea Britanie. Astfel, Agenția Națională Transport Auto vine cu precizări pentru transportatori și cetățeni.

Turcia: Cei care intră în țară, obligați să prezinte test negativ la COVID-19 Conform ultimelor măsuri instituite de către autoritățile competente ale Turciei pentru combaterea pandemiei cu COVID-19, începînd cu data de 30 decembrie 2020 toate persoanele care intră în această țară pe cale rutieră, feroviară sau maritimă sînt obligate să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR. Acesta trebuie efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în țară, cu excepția minorilor, cu vîrsta cuprinsă pînă la 6 ani. În cazul în care persoana nu este în posesia unui rezultat negativ al testului menționat, aceasta va fi supusă carantinei pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), iar în cazul în care nu dispune de un loc de cazare unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, va fi redirecționată, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate stabilite de Direcțiile de Sănătate Publică. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test și în cazul unui rezultat negativ pot ieşi din carantină. Persoanele care în ultimele 10 zile dinaintea sosirii în Turcia s-au aflat în Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud, vor fi obligate să prezinte și rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore de la data intrării în țară, și vor avea obligaţia de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile. În cazul efectuării tranzitului se prezintă rezultatul negativ al testului numai în măsura în care țara de destinație finală solicită această condiție. La intrarea în țară, vor fi efectuate controale de sănătate tuturor cetățenilor turci și străini. În cazul descoperirii simptomelor specifice COVID-19, vor fi efectuate gratuit teste, iar Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare. Măsurile respective vor fi valabile pînă pe data de 1 martie.

Ucraina: A fost extinsă carantina adaptivă pe teritoriul țării pînă pe data de 28 februarie Traversarea de către cetățenii străini și apatrizi a punctelor de control pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei în regiunile Donețk și Luhansk, teritoriul ocupat al Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol și ieșirii din ele se efectuează prin deținerea unei polițe de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliței urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina. Luînd în considerație că Republica Moldova se regăsește în lista statelor cu risc epidemiologic crescut – „categoria roșie” rămîn în vigoare condițiile de intrare menționate anterior.

Austria: Pînă pe 10 ianuarie, toți cei care intră în țară stau în carantină de 10 zile Autoritățile austriece mențin obligativitatea menționată anterior că, toate persoanele care intră în Austria urmează a fi plasate în carantină, pentru o perioadă de 10 zile, autocontrolată la domiciliu sau într-o cazare adecvată, pentru care trebuie prezentată confirmarea disponibilității, ale cărei costuri sînt suportate din cont propriu și care nu trebuie părăsită pentru perioada izolării. Persoana va semna o declarație pe propria răspundere că nu va părăsi locația, decît dacă pleacă imediat din țară. După cinci zile de carantină persoana poate efectua un test la COVID-19, iar dacă rezultatul este negativ, carantina poate fi anulată. Bulgaria: Pînă la 31 ianuarie este interzis accesul pe teritoriul țării a persoanelor care vin din Marea Britanie și Irlanda Sunt exceptați de la interdicție cetățenii bulgari, persoanele cu drept de ședere în Bulgaria, precum și membrii familiilor acestora. Se permite intrarea cetățenilor Republicii Moldova în Republica Bulgaria, cu condiția prezentării testului PCR negativ la COVID-19, în limba engleză, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Bulgaria. Documentul care certifică rezultatul testului trebuie să conțină numele persoanei identic numelui din actul de călătorie, datele de contact ale laboratorului care a efectuat analiza și descrierea în grafie latină a metodei de analiză (PCR). Pentru tranzitarea teritoriului Republicii Bulgaria nu este necesară prezentarea testului PCR negativ la COVID-19, cu condiția garantării părăsirii imediate a teritoriului țării. Persoanele antrenate în efectuarea transportului rutier internațional sînt exceptate de această condiție. În contextul evoluției situației epidemiologice cu COVID-19 la nivel global, regional și național, ANTA atenționează operatorii de transport să abordeze organizarea curselor cu maximă responsabilitate și conștientizare pentru evitarea situațiilor de criză sau blocajelor la frontiere.