Tristul Crismas. Colacul și pitacul pe online

 

Cam tristus va fi acest Revelion 2021, ca niciodată lipsit de homo sapiens urătorius și colindătorius. Am înțeles că se dă voie, ca de obicei, mesele să fie pline, numai că în jurul lor să ospăteze nu mai mult de cinci persone dezinfectate , respectiv flămînde,  de dorit neamuri să fie.  În anii trecurți, mulți strîmbau din nas, iar acum, cînd nu se dă voie, li s-a făcut dor de tradiții.

Falimentează și obiceiul de a umbla cu buhaiul, pentru că e strict interzis să-ți umezești „deștele” cu borș de casă. Capra, ursul și malanca i-au pauză sanitară. Corportativele și alte evenimente festive cu ocazia Crăciunului sau Revelionului sînt interzise pînă pe data de 15 ianuarie, deci ratăm și Sfîntul Vasile. Decizia a fost instituită în Hotărârea Nr. 30 din 21.12.2020 a Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău.

Mai la obiect, așadar: în perioada 22 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 se interzice desfășurarea evenimentelor și ceremoniilor festive sau corporative cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Revelion în toate unitățile de alimentare publică, precum și în instituții, la locul de serviciu, indiferent de statutul juridic public sau privat. Concomitent se interzic toate acțiunile artistice și distractive, dansurile și concursurile, alte genuri de divertisment în temeiul sărbătorilor de iarnă.

Comisia națională sanitară încă n-a precizat cum facem anul acesta cu porcul, îl sacrificăm sau sau nu-l călărim, așa încît să colorăm duclea lor copilărie.
Și-atunci cum rămîne că pe 5 decembrie 2013 România şi Republica Moldova au înscris Colindatul de ceată bărbătească în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.