Riscurile de sub pomul de Crăciun

Sărbătorile de iarnă vor crește simțitor numărul jucăriilor vîndute cît și pericolul ca aceste jucării să nu fie sigure, prezentînd riscuri pentru sănătatea copiilor.

Siguranţa unei jucării depinde nu numai de jucărie în sine, ci și de modul în care este folosită și de vîrsta copilului.

 

Cele mai frecvente riscuri pentru siguranța copilului ar fi:

– părți sau fragmente ale jucăriilor ce pot fi înghițite de către copii, existînd riscul asfixierii;

– substanțe chimice ce fac plasticul mai puțin dur folosit în jucării au repercusiuni foarte grave asupra rinichilor și ficatului copiilor;

– jucăriile netestate prezintă riscul de tăiere datorită părților ascuțite.

 

Pentru a evita aceste riscuri, specialiștii vin cu un șir de recomandări.

Cumpărați jucăriile întotdeauna din magazine și puncte de vînzare online demne de încredere.

Citiți toate avertismentele și instrucțiunile jucăriei.

Consultați recomandările referitoare la vîrstă și la siguranță – luați-le în serios. Conform actelor normative, se admite plasarea pe piață doar a jucăriilor care întrunesc cerințele esențiale de securitate, confirmate prin marca de conformitate SM.

 

Alegeți jucării potrivite pentru vîrsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale.

Jucăriile care nu sînt destinate unui grup de vîrstă specific al copiilor pot să îi rănească. Asigurați-vă că urmați recomandările referitoare la vîrstă – în special simbolul de interzicere care vizează copii între 0 și 3 ani și cuvintele „nu este potrivită pentru copiii sub 36 de luni” însoțite de indicarea pericolului.

 

Nu cumpărați jucării cu părți mici, detașabile, pentru copii sub 3 ani.

Nu uitați că micuții au căile respiratorii mai înguste decît le au adulții. În acest sens, evitați jucăriile cu componente de dimensiuni reduse pentru copiii mici. Acestea pot fi înghițite, pot provoca înecarea sau pot fi introduce în urechi sau nas. Fiți precauți la toate elementele mici care pot fi cu ușurință desprinse de copilul dvs. Periodic verificați rezistența și uzura acestora.

 

Materialele din interiorul jucăriilor

Materialele din interiorul jucăriilor de pluș pot îneca copilul. Verificați dacă toate cusăturile sînt sigure.

 

Margini ascuțite

Verificați dacă jucăriile nu au margini ascuțite sau așchii care pot provoca leziuni copilului dvs.

 

Jucăriile cu aspect de aliment

Nu cumpărați jucării pe care copii le-ar confunda cu un aliment. Acestea ar prezenta un risc, deoarece copilul va incerca sa le mănînce.

 

Jucăriile cu păr

Părul desprins dintr-o jucărie poate fi periculos pentru copii mici. Verificăți dacă toate firele de păr sînt bine prinse.

 

Capcane pentru degete

Jucăriile care se pot îndoi, strînge sau care au balamale pot fi capcane pentru degetele mici de copil. Verificați dacă elementele de închidere funcționează în mod corespunzător.

Jucăriile cu gloanțe, săgeți și alte jucării cu proiectile de înaltă viteză pot fi periculoase, cauzînd diverse leziuni. Acestea cel puțin ar trebui să conțină averismentul „Atenție! A nu se ținti ochii sau fața!”

 

Jucăriile alimentate electric

Dacă sînt branșate direct la rețea, verificați starea cablului și prizelor; dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, verificați ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V; este indicat ca părinții să supravegheze copiii atunci cand se face alimentarea jucariei.

 

Jucăriile care funcționează cu baterii

La aceste jucării pot surveni anumite accidente care pun în evidență riscurile inerente acestui tip de jucării, ca:

– riscuri de arsuri prin contact cu bateriile în cazul supraîncălzirii acestora;

– riscuri de scăpări ale electrolitului care poate provoca arsuri ale pielii, ochilor sau intoxicare in caz de ingerare;

– riscuri de explozie a bateriilor care pot produce arsuri ale pielii sau afectări ale ochilor;

– trebuie să se acorde atenție la sensul de branșare a bateriilor și la durata lor de viață.

 

După ce ați cumpărat o jucărie

Urmați cu atenție instrucțiunile pentru asamblarea și utilizarea sa corectă. Păstrați într-un loc sigur instrucțiunile și informațiile despre jucăria.

 

Supravegheați copiii atunci cînd se joacă

Asigurați-vă că toate jucăriile sînt utilizate cum se cuvine și sînt potrivite pentru vîrsta și capacitățile copilului. În cazul anumitor jucării – cum ar fi scuterele, patinele cu rotile și bicicletele – ar trebui să se poarte întotdeauna căști și alte echipamente de protecție.

Din cînd în cînd, verificați starea jucăriilor, deoarece jucăriile stricate sau uzate ar putea răni copilul și i-ar putea afecta sănătatea și siguranța.

 

Îndepărtați toate ambalajele

Asigurați-vă că ambalajul în plastic nu constituie un obiect de joacă pentru copii, deoarece poate fi pus pe cap și aceștia riscă să se sufoce.

Învățați-i pe copii să își aranjeze jucăriile, pentru a evita accidentele.

Nu lăsați jucării pe scări sau pe podea în zone din casă prin care se circulă.