Competențe valoroase. Women Digital Center s-a extins încă în trei regiuni din țară

 

De regulă, transmisiunile online par a fi pe alocuri reci și plictisitoare. Orice-ai spune,  distanțele distanțează. Nu însă și în cazul acesta. Chiar dacă eram pe sticlă, am fost  martorii unul dialog deosebit de captivant, cu participanți inspirați, generatori de idei mobilizatoare, exact ceea ce ne-ar trebui în aceste vremuri nesărate, o oarecare poftă de viață, dar mai ales de mișcare, oriunde și, în special, în afaceri.  Ca niciodată avem nevoie de competențe valoroase, de oameni care simt realitatea și o fac mai bună.

De curînd, Fundația Orange Moldova a prezentat, în cadrul unui eveniment online, rezultatele ediției pilot a proiectului Women Digital Center, lansată încă în noiembrie 2019. Peste 600 de femei din țară și de peste hotare au beneficiat de cursuri de instruire digitală și formare profesională în cadrul acestei ediții, finanțate integral de Fundația Orange Moldova. De regulă, transmisiunile online par a fi pe alocuri plictisitoare. Nu însă și de data aceasta. Am fost cu toții martorii unul dialog deosebit de inspirat și captivant.

 

 

Ludmila NISTORICĂ, Președintele Consiliului Fundației Orange Moldova: „Instruim peste 600 de femei şi fete. Prin acest proiect, ne propunem să contribuim la dezvoltarea abilităţilor digitale şi antreprenoriale, astfel încît beneficiarele proiectului să capete mai multă încredere şi cunoştinţe pentru a se afirma mai uşor professional  în această lume aflată în continuă schimbare. Acest proiect a permis crearea în 3 regiuni a trei centre digitale, care vor continua să funcţioneze şi să ofere suport pentru femei şi fete. Ideea proiectului vine de la Fundaţia Orange din Franţa, care a şi cofinanţat acest proiect. La moment, la nivel global funcţionează 320 de centre digitale în 23 de țări. Este salutabil şi faptul că proiectul a fost anunţat cîştigător şi în competiţia de granturi oferite de ATIC, în cadrul Proiectului Tekwill, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, ceea ce a permis extinderea acestuia şi crearea a încă trei centre digitale. Astăzi, vreau să vin cu un apel către femeile şi fetele din toată republica să aplice şi să beneficieze de instruiri, care sînt gratuite şi constau din patru module: alfabetizarea digitală, antreprenoriat, promovarea pe rețele sociale, crearea şi dezvoltarea unui landing page. Prin acest proiect, ne propunem să schimbăm viaţa femeilor şi fetelor din Moldova, astfel încît ele să poată să-şi găsească mai uşor un loc de muncă, să-şi transforme pasiunile şi talentele în sursă de venit, să se simtă mai sigure în ziua de mîine.”

Grație suportului financiar al Orange Moldova și al ATIC, în cadrul Proiectului Tekwill, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, acest proiect s-a extins încă în trei regiuni ale țării.

Ana CHIRIȚA, Director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC: „Susținerea antreprenoriatului în rîndul femeilor este una dintre prioritățile proiectului TEKWILL. Peste 42% dintre participanții la programele noastre sînt femei. Continuăm să oferim oportunități de dezvoltare egale și să încurajăm femeile prin proiecte speciale să practice antreprenoriatul – una dintre forțele motrice ale inovației în societate. „Women’s Digital Center” le va permite participantelor să acumuleze competențe valoroase și sa beneficieze de mai multe posibilitati de dezvoltare în carieră, în special la nivel regional.”

La Women Digital Center beneficiarele capătă experiența necesară unei antreprenoare de succes, prin dezvoltarea abilităților de socializare și comunicare pe digital și prin adaptarea la cerințele actuale ale pieței muncii.

Marina Hîncu, beneficiară, or.Cahul: „Datorită instruirii de care am avut parte, acum sînt mult mai sigură pe ceea ce trebuie să fac și cum să-mi promovez afacerea. Această experiență a fost extrem de utilă în perioada de pandemie, cînd majoritatea afacerilor au trecut în mediul online.”

În total, în Republica Moldova au fost create șase Centre Digitale pentru Femei, care sînt deschise pentru toate femeile din țară dornice de a face primii pași în antreprenoriat:

AO „Asociația Raională de Educare a Adulților PRUTUL de SUS (AREAP)  din Edineț

AO „Asociația Femeilor de Afaceri din municipiul Bălți (AFA)

AO „Tineretul Găgăuziei” din Comrat

Centrul Regional de Asistență și Informare a ONG „CONTACT-Cahul”

Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA” din Ungheni

Centrul de Politici Socioeconomice CONSENS din Sîngerei

 

 

Proiectul Women Digital Center are în calitate de coordonator național Centrul de Informatii Universitare.

 

 

Angela Mușet, director, Centrul de Informații Universitare: „Cu suportul tuturor partenerilor, am reușit să creăm Centre Digitale în șase regiuni ale țării. Acestea sînt dotate corespunzător, formatorii au fost instruiți și sînt în așteptarea beneficiarelor. Încurajăm fetele și femeile să facă primul pas către visul lor de a deveni antreprenoare și sperăm că în curînd aceste vise vor începe să prindă contur.”

Informații despre cele șase centre pot fi accesate pe www.eac.md/ro .

Women’s Digital Center este un proiect al Fundației Orange și o componentă a Orange Digital School, program naţional de susţinere a educaţiei digitale din Moldova, care oferă suport în dezvoltarea unui sistem educaţional de calitate, prin acces la infrastructură modernă, internet de calitate şi pregătire profesională în domeniul IT.