Masca în timpul sportuluine nu afectează plămînii

În multe țări și regiuni din lume, oamenii sînt încurajați, la noi chiar obligați, să poarte măști atunci cînd sînt afară. În unele locuri, li se mai ordonă să rămînă acasă, avînd voie să părăsească casa doar pentru lucruri esențiale, inclusiv exerciții fizice. Aceste instrucțiuni constituie o dilemă. Ar trebui oamenii să poarte măști dacă fac exerciții fizice, se angajează într-o activitate fizică intensă? A purta o mască peste nas și gură nu ar face mai dificil respiratul într-un moment în care ai nevoie de mai mult aer în plămîni?

O nouă analiză a efectelor măștilor asupra sistemului cardiorespirator: inimă, vasele de sînge și plămînii, în timpul activității fizice sugerează că majoritatea oamenilor ar trebui să poată respira bine cu o mască în timpul exercițiilor, deși este posibil să nu simtă în largul lor. „S-ar putea percepe ca un efort mai mare în ceea ce privește activitatea, dar efectele purtării unei măști asupra respirației, asupra gazelor precum oxigenul și CO2 din sînge sau alți parametri fiziologici, sînt mici, adesea prea mici pentru a fi detectate”, spune dr. Susan Hopkins de la Universitatea din California San Diego. În noul studiu, Hopkins și colegii săi au analizat literatura științifică privind efectele diferitelor măști asupra răspunsului cardiorespirator în timpul activității fizice, luînd în considerare zeci de studii diferite și cuprinzînd diferite tipuri de măști, măștile din pînză, cele chirurgicale, N95 și măștile pentru uzuri industriale.

Cercetătorii recunosc că literatura care evaluează direct această problemă evoluează și că sînt mai multe studii în acest sens. Cu toate acestea, ei spun că dovezile actuale sugerează că măștile purtate de oameni sănătoși în timpul exercițiului nu par să aibă un impact semnificativ asupra funcției pulmonare și asupra aportului de oxigen, în ciuda rezistenței minime la fluxul de aer pe care le creează. Pe scurt, folosirea unei măști în timpul efortului fizic nu este asociată cu probleme de respirație.