Viața oamenilor va reveni la normal peste un an

Unul dintre creatorii vaccinului împotriva COVID-19 produs de BioNTech – Pfizer susține că viața oamenilor va reveni la normal peste un an. Cercetătorul a analizat impactul vaccinului asupra societății.

Impactul unui nou vaccin împotriva COVID-19 va începe să îşi facă efectul în timpul verii, iar viaţa ar trebui să revină la normal pînă în iarna viitoare, a spus unul dintre creatorii săi.

Profesorul Ugur Sahin, cofondator al BioNTech, estimează că vaccinul ar putea reduce la jumătate transmiterea virusului, ducînd la o reducere semnificativă a cazurilor.

Acum ceva timp în urmă, BioNTech şi co-dezvoltatorul Pfizer au declarat că analiza preliminară a arătat că vaccinul lor are o eficienţă de peste 90%. Aproximativ 43.000 de persoane au participat la teste. Într-un interviu la BBC, One Sahin a spus că se aştepta ca analizele suplimentare să arăte că vaccinul va reduce transmiterea virusului între oameni.

Cercetătorul s-a arătat foarte încrezător de faptul că că transmiterea între oameni va fi redusă printr-un astfel de vaccin extrem de efficient.

Iar omenirea se tot întreabă cînd va începe să fie administrat vaccinul împotriva COVID-19. După ce a venit anunţul primului vaccin eficient din lume, Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, a sugerat că viaţa ar putea reveni la normal pînă în primăvară. Cu toate acestea, Sahin a spus că va dura mai mult. Dacă totul ar continua să meargă bine, a spus el, vaccinul va începe să fie administrat la sfîrşitul acestui an, începutul anului viitor.

Savantul a mai spus că obiectivul este de a livra peste 300 de milioane de doze în întreaga lume pînă în luna aprilie. Profesorul Sahin a precizat că impactul mai mare se va întîmpla peste un an: „Vara ne va ajuta, deoarece rata infecţiei va scădea în această perioadă a anuluiu şi ceea ce este absolut esenţial este să obţinem o rată ridicată de vaccinare pînă sau înainte de toamna, iarna anului viitor”.

Sahin a adăugat că este esenţial ca toate programele de imunizare să fie finalizate înainte de sezonul rece din 2021.