Uniunea Europeană susține localitățile din Republica Moldova în eficientizarea consumului de energie

 

 

Uniunea Europeană oferă sprijin localităților din Republica Moldova în procesul de eficientizare a consumului de energie și de producere a energiei din surse alternative. Reprezentanții instituțiilor publice locale și ai mediului de afaceri și-au dat întâlnire în cadrul unei noi ediții „LIVE din Casa Mare”, desfășurate în localitatea Sireți din raionul Strășeni, parte componentă a Grupului de Acțiune Locală „Bazinul Lacului Ghidighici”, împărtășind măsurile de eficiență energetică întreprinse cu suportul UE.

Christian Ballaro, Manager de proiecte în domeniul energiei, schimbări climatice și dezvoltare regională, în cadrul Delegației Uniunii Europene, a subliniat faptul că Uniunea Europeană continuă să susțină potențialul localităților din Republica Moldova, astfel încât oamenii sa fie promotori ai schimbării în zonele în care locuiesc, asigurând în acest mod un viitor prosper și sustenabil. „Uniunea Europeană a lansat deja mai multe inițiative în Republica Moldova pentru a sprijini dezvoltarea ecologică și reducerea emisiilor de carbon la diferite niveluri, de la proiecte demonstrative, care să ajute municipalitățile în implementarea planurilor de acțiune ce vizează sustenabilitatea, eficiența energetică în contextul schimbărilor climatice, până la dezvoltarea infrastructurii. Un exemplu concret în acest sens este programul de investiții în valoare de 40 de milioane euro pentru alimentarea cu apă și canalizare și eficiență energetică, implementat de GIZ Moldova, sau programul inovator UE4Moldova:Regiuni cheie, în valoare de 23 de milioane de euro, implementat de PNUD și UNICEF, care stimulează dezvoltarea economică ecologică și durabilă”.

În contextul atenuării schimbărilor climatice, la inițiativa Uniunii Europene, a fost lansată și „Convenția Primarilor privind Clima și Energia” cu scopul de a reuni administrațiile locale care se angajează în mod voluntar să atingă și chiar să depășească obiectivele UE în materie de climă și energie. Semnatarii, inclusiv 40 primării active din Republica Moldova, s-au angajat să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 30 % până în 2030 şi să adopte o abordare integrată în ceea ce priveşte atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea.

Prezentă la eveniment, Irina Plis, directorul Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă (AEER) a confirmat buna colaborare cu APL-urile semnatare a Convenției Primarilor pentru Climă și Energie în Republica Moldova și a subliniat la acest subiect, că tot mai multe grădinițe și școli din Republica Moldova se bucură de condiții mai bune de studii.

Potrivit primarului Leonid Boaghi, localitatea Sireți, parte componentă GAL „Bazinul Lacului Ghidighici”,  a aderat în acest an la Convenția Primarilor pentru Climă și Energie, iar acum derulează un proiect important pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din zonă: „Un proiect important pentru localitatea noastră în proces de implementare este reconstrucția și modernizarea sistemului de iluminat stradal și construcția unei stații fotovoltaice solare cu capacitatea de 20kW. Este un proiect pe care îl dezvoltăm din anul 2019. La moment proiectul beneficiază de finanțare din bugetul de stat și bugetul local și vom încerca să atragem investiții din partea Uniunii Europene.

 

În contextul implementării Abordării LEADER în Republica Moldova, Grupurile de Acțiune Locală oferă suport membrilor GAL pentru dezvoltarea rurală și încurajează inițierea proiectelor de eficiență energetică pe teritoriul său: „Ne mândrim cu astfel de beneficiari, cum ar fi FishingPark din Clișova, care vin cu idei inovative. Mergând într-o vizită de monitorizare la acest proiect, ne-am bucurat enorm când am văzut lumina care vine de la panourile solare și care le va asigura accesul vizitatorilor lacului la cele mai simple utilități cum ar fi încărcarea telefonului, iluminare în zona lacului, având în vedere că acesta se află la distanță mare localitate și linia electrică nu ajunge”, a relatat Ina Negruță managerul GAL „Baștina Gospodarului”

Evenimentul „LIVE din Casa Mare” este organizat în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, iar următoarea ediție va avea loc în regiunea de sud a țării, în cadrul GAL-ului „Lunca Prutului de Jos”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.