Imunitatea celulară împotriva COVID-19

Imunitatea celulară (celulelor T) împotriva virusului care cauzează COVID-19 este cel mai probabil prezentă la majoritatea adulților timp de șase luni după infectarea inițială, nivelurile fiind mai ridicate în cazul pacienților care prezintă simptome, un nou studiu sugerează.

Noile date oferă o altă piesă din puzzle care ar putea fi cheia înțelegerii modului în care infecțiile anterioare cu SARS-CoV-2 pot preveni reinfectarea și pentru cît timp.

Studiul, coordonat de cercetători din Marea Britanie, a analizat 100 de angajați medicali care nu au fost internați în spital în martie și aprilie după ce reacții ale anticorpilor au fost descoperite în organismul lor. Cercetările încă așteaptă să fie confirmate și de alți experți. Datele ar putea reprezenta majoritatea cazurilor de COVID-19.

Acesta este primul studiu care oferă date despre nivelurile celulelor T după șase luni de la infectare în cazul oamenilor cu o formă de boală ușoară sau asimptomatică, datele putînd cel mai probabil să reprezinte majoritatea cazurilor de COVID-19.

Studiile anterioare au sugerat că nivelurile de anticorpi pot scădea în primele cîteva luni de după infectare.

Datele publicate de la un sondaj din august asupra 100.000 de persoane au indicat că 6% din populația Angliei avea anticorpi, proteinele produse ca reacție la infecție, însă nivelurile de anticorpi au scăzut cu mai mult de o pătrime în decurs de trei luni, au dezvăluit cercetătorii la sfîrșitul lunii octombrie.

Imediat ce virusul intră în corp, o varietate de celule lansează un contraatac rapid, amplu și general. Acest așa-numit sistem imunitar înnăscut este menit să oprească infecția înainte să se răspîndească. Dacă misiunea eșuează, organismul cîștigă timp pînă cînd „experții” ajung la fața locului.

Acești experți sînt compuși din două tipuri de celule albe, anume celule B și T, care funcționează ca niște „adevărați camarazi”. Dacă virusul trece de primul atac, unele celule T sînt capabile să distrugă celule respiratoare pe care patogenul le-a colonizat.

Între timp, celulele T ajutătoare preiau un rol de sprijin, inclusiv stimulînd celulele B să producă molecule numite anticorpi care imobilizează virusul sau îl oprește înainte să penetreze și alte celule. Sistemul este capabil și să țină minte, însă, în cazul COVID-19, nu este clar pentru cît de mult timp.

În urma unei monitorizări de șase luni, cercetătorii au descoperit că fiecare persoană avea niveluri detectabile de celule T, iar nivelurile erau cu 50% mai crescute în cazul oamenilor care au prezentat simptome în timpul infecției.

Acest lucru ar putea însemna că oamenii cu o formă inițială de boală mai severă ar putea fi mai protejați sau că oamenii asimptomatici sînt capabili să controleze virusul cu niveluri mai scăzute de celule T.

Totodată, în timpul studiului, unii oameni și-au pierdut nivelurile detectabile de anticorpi. Totuși, acest lucru nu înseamnă că celulele B, care produc anticorpi, nu erau pregătite acționeze din nou dacă era nevoie, au explicat oamenii de știință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.