Simptome care anunță o formă lungă de COVID-19

Pacienții care experimentează mai mult de cinci dintre simptomele COVID-19 în prima săptămînă de la infectare au mai multe șanse să se lupte mai mult timp cu boala. Anumite simptome, precum oboseala, durerea de cap, dificultatea în respirație, voce răgușită și dureri muscular, ar fi semne timpurii că pacientul nu s-ar recupera rapid. Vîrsta, sexul și indicele de masă corporală ar putea juca, de asemenea, un rol.

Pacienții care dezvoltă o formă de COVID-19 ce durează mai multe săptămîni sau luni ar putea avea anumite simptome specifice la debutul infecției, care prevestesc că urmează o luptă prelungită cu virusul. Specialiștii numesc acest tip de boală „COVID-lung”.

Aceste persoane sînt greu de studiat deoarece deseori sînt detectați cu întîrziere din cauza simptomelor anormale pentru debutul infecției (cel mai des, COVID-19 debutează cu febră). Unii dintre ei pot pur și simplu să nu raporteze aceste afecțiuni persistente, ceea ce face ca urmărirea evoluției bolii să fie și mai dificilă pentru cercetători.

O serie de studii preliminare au dezvăluit care sînt semnele timpurii că un pacient va experimenta o boală lungă.

Un studiu recent de la King’s College London, care este încă în așteptarea de revizuire, a examinat mai mult de 4000 de pacienți coronavirus în Suedia, Marea Britanie, și SUA, cerîndu-le să înregistreze simptomele într-o aplicație. Aproximativ 20% au spus că nu s-au simțit mai bine după patru săptămîni – pragul la care cercetătorii consideră un caz de COVID-lung. La opt săptămîni, aproximativ 190 de pacienți au raportat simptome persistente. Și pînă la 12 săptămîni, aproape 100 de pacienți au spus că nu și-au revenit încă.

Pacienții care au experimentat mai mult de cinci simptome în prima săptămînă de boală au avut semnificativ mai multe șanse să dezvolte COVID-lung, potrivit studiului. Acest lucru s-a aplicat indiferent de sex și vîrstă.

Cercetătorii au descoperit că cele cinci simptome care au prezis cazurile de COVID-lung sînt: oboseala, durerea de cap, dificultatea în respirație, voce răgușită și dureri musculare. Această informații ar putea oferi indicii prețioase pentru viitoare tratamente pentru COVID-19.

Aproape 98% dintre pacienții cu COVID-lung au resimțit oboseală, în timp ce 91% au raportat durere de cap.

Specialiștii cunosc că oboseala este o componentă uriașă, așa că este îmbucurător faptul că cercetările au surprins acest lucru.

De departe cel mai puternic predictor al unui caz de COVID-lung, în conformitate cu studiul King’s College, a fost vîrsta. Aproximativ 22% dintre participanții cu vîrste de la  70 de ani în sus au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vîrste cuprinse între 18 și 49 de ani.

Participanții cu un indice de masă corporală mai mare au fost, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta COVID-lung.

Deși sexul nu a fost un predictor la fel de puternic al unui caz de COVID-lung, femeile din grupele de vîrstă mai tînără s-au dovedit a fi mai susceptibile la acest timp de boală decît bărbații. Aproximativ 15% dintre femeile din studiu au avut simptome pe termen lung, comparativ cu aproape 10% dintre bărbați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.