Mașina personală redevine opțiunea principală

Restricțiile impuse de pandemia COVID-19 au schimbat opțiunile consumatorilor pentru mijloacele de mobilitate, majoritatea alegînd să-și folosească propria mașină în locul transportului public sau al platformelor de mobilitate, arată raportul global Digital Auto Report 2020, realizat de PwC.

Astfel, preferința pentru modalitățile alternative de mobilitate s-a redus cel mai mult în Germania, unde 77% dintre respondenți intenționează să le folosească mai puțin. Tendința este aceeași în SUA (56%) și în China (51%). În timp ce în China și în SUA, consumatorii utilizează în principal propriul vehicul, în Germania, recurg în aceeași măsură la mașina personală, bicicletă și mersul pe jos.

La începutul acestui an, estimările indicau o creștere a preferinței consumatorilor pentru platformele de mobilitate și a modalităților de proprietate alternative în detrimentul propriilor automobile. Pandemia a inversat, cel puțin o vreme, această tendință. Oamenii sînt foarte preocupați de sănătate și, ca urmare, caută modalități de mobilitate care le oferă mai multă siguranță. Din acest motiv, vor continua să folosească platformele de mobilitate în măsura în care acestea vor reuși să le cîștige încrederea prin măsurile de igienă și protecție care sînt acum mai importante decît prețurile reduse. La această concluzie a ajuns Daniel Anghel, Partener și Lider pentru Industria Auto, PwC România.

Consumatorii apreciază tot mai mult confortul și tehnologiile cu care sînt echipate automobilele proprii, fapt care impulsionează dezvoltarea segmentului de automobile conectate, autonome și electrice, pe termen mediu și lung. Siguranța și navigația sînt cele mai importante, urmate îndeaproape de gestionarea vehiculelor și de funcțiile vehiculului ca serviciu.

Cu alte cuvinte, consumatorii apreciază tot mai mult confortul și tehnologiile noi.

În acceași ordine de idei, parcul auto din Europa este estimat să scadă cu 1,2% pînă în 2035.

Motoarele pe benzină continuă să fie cele mai căutate atît în Germania, cît și în SUA. În schimb, în China, 68% dintre consumatorii cu vîrsta sub 40 de ani preferă motoarele electrice, comparativ cu doar 46% în Germania și 37% în SUA.

Astfel, vehiculele electrice cu baterii (BEV) vor reprezenta 17% din vînzările de vehicule noi din Uniunea Europeană și 19% din cele din China pînă în 2025. În SUA vor avea o pondere de doar 5% pînă în 2025, din cauza unui sprijin guvernamental redus.

Parcul auto din Europa este estimat să scadă cu 1,2% pînă în 2035. În SUA va crește cu 1,1%, și în China, cu 3,9%, în funcție de specificul fiecăreia: creșterea cererii de mobilitate (China), preferințele clienților privind mobilitatea comună (cea mai mică în SUA) și durata medie de viață a unui vehicul (cea mai mare în Europa).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.