Zis și votat! Alegeri prezidențiale, primul tur – tablou general

Cine se scoală mai dimneață luni, află primul rezultatele de duminică

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost consumat, avem rezultate parcă credibile, pentru mulți – neașteptate. Neașteptată este doar poziția primilor doi, asta pentru că ultimele 5000 de sondaje sociologice achitate la vreme ne indicau aproximativ aceleași cifre, numai că invers: pretutindeni primul era Dodon și toujours pe locul secund se plasa Maia Sandu. Cînd colo, la un miez de noapte – surprize-surprize: 35 la 32, pentru Risipeni. Comentariile la temă curg, comentatorii nu dorm, ei comentează. De exemplu, se aude că așa trebuie să fie, relax,  că totul este sub control, Maia cîștigă primul tur, iar al doilea cîștigă turul doi, nu spunem cine, că e publicitate. În cazul în care privim lucrurile matematic, acest aranjament, de ce nu, are dreptul la existență. Unii comentatori chiar au prezis că în turul doi vor ieși Dodon şi Maia Sandu. Tot ei au prezis că prezența la vot va fi redusă, ai văzut, frate, cît de vizionari sînt?! Ei simt cu ghebul. Ei au prezis că pandemia ar putea influența scrutinul, uite-așa! Asta, da, putere de analiză politică. Mă mir cum de nu au spus nimic despre ploaie și umiditate sporită. Ei, mîine-poimîine, ar putea să ne spună cu o revelație supranaturală (și chiar ne vor spune, într-o dulce limbă românească de pă la Bacău), că în turul doi va cîștiga ori Maia Sandu, ori Igor Dodon. Și o vor spune foarte serios, cu moaca lor mereu atotștiutoare. Culmea este că cineva îi și plătește pentru datul lor cu părerea la televizor sau pe site. În sfîrșit, Renato Usatîi decide soarta țării, adică așa trebuie să înțelegem, cînd, de fapt, Renato cu tot cu procentele lui (oarecum multe) e prins cu «plaskagubțele» de unghii. Orice mișcare ar face făleșteanul, riscă să-și distrugă partidul. Să mergi cu Dodon după ce l-ai bombardat cu flori și cu blesteme – nu e bine pentru sănătatea «Partidului Nostru»; să te dai cu Maia, tot nu e bine, lumea te știe de expresie și simțire mai mult rusească, să taci e și mai rău: ce fel de lider carismatic care tace și înghite? Renato se-nădușă dacă tace.   (Stan Lipcanu)

 

Geografic privind, de la o luni

Igor Dodon a obținut victoria în 15 raioane din cele 35 de pe harta țării. Printre acestea sînt: Briceni, Ocniţa, Edineţ, Donduşeni, Rîşcani, Soroca, Floreşti, Glodeni, Ungheni, Rezina, Şoldăneşti, UAT din stînga Nistrului, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni, Basarabeasca, Taraclia, UTA Găgăuzia, Cahul. Totodată, principalul contracandidat al său, Maia Sandu,  a obținut victoria în 12 raioane ale țării: Teleneşti, Călăraşi, Nisporeni, Străşeni, Hînceşti, Ialoveni, mun. Chișinău, Criuleni, Leova, Cimişlia, Ştefan Vodă, Cantemir. Renato Usatîi a ieșit învingător în 4 raioane ale țării – Drochia, Sîngerei, Făleşti, Bălţi.

Peste hotare – mai mulți decît altă dată

 

În cadrul celor 139 de secții de votare constituite peste hotare, și-au exercitat dreptul constituțional de vot  149.840 de alegători.  În ţară, pentru Igor Dodon au votat 434 de mii 427 de cetățeni care au venit la urnele de vot pe 1 noiembrie, iar pentru Maia Sandu – 383 de mii 030 de cetățeni.
Maia Sandu a ieșit în față cu spijinul masiv al celor de peste hotare. Pentru ea au votat 104 mii 464 de cetățeni, iar pentru Igor Dodon – 5438.
În 2 secții de votare din Londra, de exemplu, au votat 4262 și, respectiv, 3471 de alegători, la Montreuil, Franța, s-au prezentat cu pașaport moldovenesc 3471 de alegători, iar la Frankfurt pe Main, Germania, 3315 alegători.

Cele mai multe voturi din diasporă le-a recoltat Maia Sandu, circa70%, urmată de Renato Usatîi (17,34%) și de Igor Dodon (3,65%).

 

Găgăuzia, în limitele așteptărilor

 

Din cei 53.683 de cetățeni din unitatea teritorială administrativă  Găgăuzia prezenți la vot, 45.281 și-au dat votul pentru Igor Dodon, ceea ce înseamnă 84,35%. Pe locul doi, cu 10,78%, adică votul a 5.785, se clasează candidatul Partidului Nostru Renato Usatîi.

Abia pe locul trei se poziționează Maia Sandu, cu 2,05%. Pentru ea și-au dat votul 1.099.

În Găgăuzia, Chirtoacă a luat 48 de voturi, iar Țîcu nici unul.