Pandemia va facilta răspîndirea altor virusuri?

Experţii americani se tem că SARS-CoV-2 va facilita, indirect, răspîndirea altor virusuri. Întîrzierea vaccinărilor şi lipsa concentrării asupra focarelor non-Covid-19 sînt principalii factori de risc. În atenţia specialiştilor este acum şi răspîndirea virusului care provoacă poliomielita.

Organizaţia americană de Sănătate PAHO recomandă atenta supraveghere a situaţiei vaccinărior împotriva poliomielitei, pentru a preveni un posibil focar.

„Deşi am mai învins în trecut poliomielita, dacă permitem ca rata vaccinărilor să scadă şi să devină prea mică ne vom afla încă o dată supuşi riscului răspîndirii comunitare a virusului”, spune Carissa Etienne, director al PAHO. „De aceea, e mai important ca niciodată să facem tot ce ne stă în puteri pentru a susţine eliminarea poliomielitei în regiunea noastră, aşteptînd ca şi alte ţări ale lumii să atingă acelaşi obiectiv”.

Pandemia a pus presiune pe sistemele medicale şi a scos la iveală lipsuri, dar şi puncte tari pe care ne putem sprijini în lupta cu noul coronavirus. Sistemele de imunizare şi supraveghere epidemiologică sînt acum în vizorul public, iar informaţii despre vaccinarea antivirală au ajuns pe buzele multora. În timpul pandemiei, trebuie să depunem eforturi mult mai mari şi să lucrăm din greu pentru a nu irosi tot ce am construit în timp, spune cei de la PAHO.

Vaccinul împotriva poliomielitei a acoperit în perioada 2016-2019 aproximativ 85%-87% din populaţia americană. În 2020, rata ar putea fi mai mică din cauza întreruperii activităţilor de asistenţă medicală primară cauzate de pandemia COVID-19”.

Virusul poliomielitei a fost într-o vreme extrem de răspîndit. În special la copiii mici, acesta poate afecta nervii, slăbind muşchii şi provocînd chiar paralizie. Nu există tratament pentru poliomielită, dar vaccinarea s-a dovedit eficientă în prevenirea îmbolnăvirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.