Categorii profesionale expuse la COVID-19

Personal medical: este considerat categoria socioprofesională cu cel mai crescut risc de infecție și include medici, asistente, radiologi, brancardieri, fizioterapeuţi şi personal auxiliar din spitalele suport COVID, persoane care lucrează în centre de paliaţie, dentiști. Toate aceste categorii profesionale presupun lucrul în proximitatea pacienţilor infectaţi. Riscul de infecție este maxim mai ales dacă nu se folosesc corect echipamentele medicale de protecţie (mască, mănuşi etc.) şi nu se respectă regulile de igienă.

Ambulanţieri, poliţişti, pompieri: sînt primii care intervin în caz de urgenţă şi interacţionează zilnic cu multe persoane care, deşi pot fi asimptomatice, pot transmite cu uşurinţă virusul prin strănut sau tuse.

Lucrători comerciali: în această categorie profesională sînt incluşi vînzătorii/casierele din magazine, supermarketuri, malluri, pieţe, manichiuristele, coafezele, cosmeticienele, frizerii, antrenorii de fitness şi cei care servesc mîncarea în fast-fooduri şi restaurante. Astfel de persoane sînt frecvent expuse riscului de infecţie, deoarece distanţa faţă de client este deseori mult prea mică şi, astfel, probabilitatea ca picăturile de salivă infectate să fie inhalate/ingerate este mult mai ridicată. De asemenea, riscul de infecție este crescut și ca urmare a manevrării banilor, pe suprafața cărora coronavirusul poate rezista pînă la 4 săptămîni.

Învăţătorii, profesorii: copiii se numără printre principalii vectori de transmitere a noului coronavirus, deoarece sînt în mare parte asimptomatici (deci nu prezintă simptome, dar sînt purtători ai virusului) și nu pot respecta întotdeauna regula purtării măștii de protecție, nici nu păstrează distanța față de alți copii. Astfel, profesorii, învățătorii, dar și membrii familiilor acestora sînt la mare risc de a se infecta.

Stewardesele: ca urmare a spaţiului închis şi a numărului crescut de călători, stewardesele sînt, de asemenea, categorii profesionale foarte expuse riscului de coronavirus.

Şoferii din transportul în comun: autobuzele sau microbuzele supraaglomerate constituie un factor de risc pentru şoferii acestor autovehicule. Dacă aceştia nu sînt separaţi de un geam de restul călătorilor, riscul de infecţie este extrem de crescut, mai ales că în mijloacele de transport în comun se înghesuie adesea mai mulţi călători decît permite capacitatea acestora. Un călător care nu poartă mască și strănută sau tușește îi pune în pericol și pe ceilalți călători, care pot atinge suprafața contaminată.

4 thoughts on “Categorii profesionale expuse la COVID-19

  1. Excellent website. A lot of useful information here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And naturally, thanks for your sweat!

  2. I have been surfing online greater than three hours lately, but I never found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful value sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the web might be much more helpful than ever before.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.