Cît supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Informații noi cu privire la rezistența noului coronavirus pe obiecte ne spulberă orice speranță. Dacă pînă acum lăsam „în carantină” anumite produse, pentru o perioadă de trei, patru zile, ei bine, cercetătorii ne dau lumea peste cap. Potrivit celor mai noi studii, virusul are o durată de viață mult mai mare decît cea știută de noi.

Cercetătorii de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor au demonstrat că noul coronavirus este extrem de puternic, reușind să rămînă pe anumite suprafețe pînă la 28 de zile. Temperatura optimă pentru supraviețuire este de 20 de grade, deci, la temperatura camerei așa cum o numim noi. Printre obiectele cu care virusul ucigaș se „înțelege” cel mai bine se numără banconotele de plastic, ecranele telefoanelor, tabletelor, și articolele din oțel inoxidabil, precum barele din mijloacele de transport.

Virusul SARS-CoV-2 este extrem de puternic, astfel că rezistă cu pînă la zece zile mai mult decît cel viral. Cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor cu privire la folosirea frecventă a banconotelor de plastic, sugerînd folosirea cardurilor, ori de cîte ori este posibil.

Cercetătorii mai demonstrează că la temperaturi de peste 40 de grade, virusul nu rezistă mai mult de o zi.

Pentru că sîntem deja în sezonul rece, specialiștii recomandă o igienă bună a mîinilor, dar totodată, respectarea măsurilor de siguranță impuse de autorități. După o cercetare amănunțită, desfășurată la întuneric, s-a descoperit cît timp rămîne virusul, la diferite temperaturi, pe anumite suprafețe. În urma rezultatelor, cercetărorii australieni au tras linie și au transmis rezultatele: pe suprafețele line, din plastic, sticlă și oțel inoxidabil, virusul persistă cel mai mult. Pe suprafețe mai aspre, precum bumbacul, virusul are o durată de viață mai scurtă.

Cercetătorii atrag atenția cu privire la anumiți factori care determină infectarea cu virusul. Printre aceștia se numără timpul de contact cu obiectul contaminat, cît și cantitatea necesară pentru a ne infecta.

Momentan, acește aspect nu au fost elucidate, urmînd a fi transmise pe măsura ce se analizează. Printre obiectele cu grad mare de infectare, cercetătorii reamintesc ecranele telefoanelor mobile, bancomatele, automatele de plată de la supermarketuri, punctele de check-in din aeroporturi. Din păcate, aceste obiecte sînt intens folosite de oameni, nefiind dezinfectate în mod regulat sau chiar deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.