Dezvoltarea zonei de sud a Republicii Moldova prin prisma proiectelor de asistență ale Uniunii Europene

 

Instrumentele de finanțare în cadrul implementării Abordării LEADER în Republica Moldova și modul în care Grupurile de Acțiune Locală (GAL) oferă susținere zonelor rurale în realizarea proiectelor de dezvoltare locală, au fost subiectul discuțiilor ediției „LIVE din Casa Mare”, desfășurată pe 16 octombrie 2020, în localitatea Copceac din UTA Găgăuzia.

 

Magdalena Müller-Uri, Șefă Secția Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a precizat printr-un discurs online că Uniunea Europeană crede în potențialul localităților rurale, unde oamenii își unesc forțele și construiesc un viitor prosper acolo unde trăiesc.

„Cu suportul Uniunii Europene, peste 250 de proiecte locale vor fi implementate până la sfârșitul acestui an, în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală..Acestea vor contribui la dezvoltarea economică, creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și la crearea locurilor de muncă, servind drept exemplu și pentru întreaga comunitate. Campania „UE pentru Moldova Rurală” demonstrează rezultatele și schimbările realizate în localitățile rurale cu susținerea Uniunii Europene, sperăm ca aceste inițiative să ne inspire pe toți și să creăm împreună mai multe istorii de succes”.

Ana Cerneva, Directorul Executiv al Rețelei Naționale LEADER în Republica Moldova a relatat despre experiența implementării Abordării LEADER în Republica Molodva, menționând că Grupurile de Acțiune Locală implică sectorul public, antreprenorial și civic la dezvoltarea durabilă și intersectorială a localităților. „Astăzi în Republica Moldova sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acțiuni Locale, care acoperă aproximativ 35% din zonele rurale, iar datorită suportului Uniunii Europene am creat o bază de date a inițiativelor locale care ar dori să creeze GAL-uri, așa încât 7 GAL-uri vor fi create în mai puțin de o lună, iar până la sfârșitul anului 2021, LEADER va acoperi în proporție de 50% zonele rurale din Republica Moldova”.

 

Irina Arpentii, Coordonator de Program, Solidarity Fund PL în Moldova a vorbit despre cum sunt finanțate Grupurile de Acțiune Locală, subliniind faptul că în acest an 23 de GAL-uri au beneficiat de granturi europene în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, implementat de  Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Potrivit Irinei Arpentii, bugetul total al proiectului constituie 800.000 EURO și va fi direcționat pentru susținerea proiectelor locale din domeniile infrastructură, turism, cultură și tineret.

 

Oleg Garizan, Președintele GAL „Dolina Rodnikov” a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii condițiilor de viața a locuitorilor din zonele rurale, menționând importanța implicării populației în realizarea proiectelor de infrastructură socială, atragerea investițiilor, dar și în asigurarea transparenței proceselor administrației publice locale. Totodată, acesta a menționat că în cadrul Grupului De Acțiune Locală „Dolina Rodnikov” este încurajată dezvoltarea micului business, cum ar fi afacerile apicole, producerea salamului tradițional baur și alte întreprinderi care creează noi locuri de muncă și a mulțumit Uniunii Europene, pentru faptul că investește și crede în perspectivele localităților rurale.

 

Prezentă la eveniment, managerul GAL „Jemciujina Iuga”, Inga Ropot a subliniat faptul că oamenii cred în eficiența abordării LEADER și pe lângă contribuția proprie în procesul de implementare a proiectelor, aceasta fiind și una din condițiile inițiale ale apelurilor de finanțare, locuitorii din zonele rurale depun eforturi maxime pentru a avea o viață mai bună în localitatea lor.

 

Sprijinul acordat de Uniunea Europeană insuflă încredere

 

Live-ul care a fost organizat la Copciac a avut partea sa de  dovezi că implicarea colectivă aduce  rezultatele pe care le dorim, că suportul Uniuneii Europene face ca un proiect așternut pe hîrtie să capete conturul unei stații de epurare cum este cea de la Copciac. Localitatea este una dintre cele mai mari în Republica Moldova, aici activează și mulți agenți economici, inclusiv în sfera de deservire –  componente care au nevoie pînă la urmă de  un mediu curat, un mediu protejat. Așa cum a spus Anatol Talmaci, cel care cunoaște mai bine decît oricine altcineva cum a fost realizat acest poriect, stația de epurare are capacitatea de a deservi peste 80 la sută din totalul gospodăriilor. O altă etapă de extindere a proiectului respectiv ar  fi  dezvoltarea rețelei de canalizare, astfel încît aceasta să acopere întrega localitate.

Un alt microproiect  din cadrul ZAL ”Pierla Sudului” a fost realizat prin acordarea de suport pentru producerea salamului Baur , salam produs  după o rețetă unică și cu aplicarea unor tehnologii  de înaltă clasă. Acum se comercializează doar în împrejurimi, însă calitatea produsului îi va deschide drumurile spre marile rețele comerciale.

Un microproiect  cu o  bogată încărcătură sufletească este azilul temporat pentru bătrînii singuratici Centrul Bătrîneții Liniștite, care ar capacitatea de a îngriji  concomitent  cincizeci de persoane. Se face totul pentru ca, ajunși aici, bătrînii să poată beneficia de cazare, de alimentație și de îngrijire, acces  avînd oamenii în vîrstă din mai multe localități, inclusiv, Aluatu, Novosiolovka, Copciac, Cairaclia. Cu suportul Uniunii Euroopene au fost impulsionate în perimetrul GAL ”Pierla Sudului” 14 microproiecte în anul 2018, 6 proiecte în anul 2019 și 11 proiecte în anul curent, domeniile vizate fiind dezvoltarea businesului mic și mijlociu, dezvoltarea infrastructurii. Au fost procurate costume populare pentru  două instituții de cultură,  mobilă pentru un muzeu,  amenajate cîteva terenuri de joc pentru copii, sprijinită o tabără de vară.

Ceea ce au arătat proiectele prezentate în cadrul live-ului de la Copceac e că există mulți, mulți oameni cu inițiativă și cu firesca pornire de a schimba o stare lucruri trăită acum cu una mai bună. E un adevăr știut bine de  instituțiile europene și, pentru că acestea  vor același lucru,  se acordă sprijin și se insuflă încredere.

 

 

Seria de evenimente „LIVE din Casa Mare” sunt organizate în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, următoarea ediție va avea loc în localitatea Bașcalia din raionul Basarabeasca și va reuni partenerii locali într-un dialog despre activitatea Grupurilor de Acțiune Locală și realizările proiectelor implementate cu suportul Uniunii Europene.

 

«SĂPTĂMÎNA»

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.