Una gogonată despre COVID-19

Un oficial suedez a negat teoria care afirma că în țara sa strategia pentru a învinge pandemia de coronavirus se bazează pe imunizarea colectivă. Torbjörn Sohlström, ambasadorul Suediei  în Marea Britanie, a vorbit la Radio Times și a explicat că oficialii de la Stockholm nu și-au propus să dea frîu liber creșterii numărului de cazuri pentru a rezolva problema:

„Nu asta a fost strategia noastră. Accentul a fost pus pe analiză. Am încercat să vedem ce era de făcut pentru a rezista acestei provocări și ce ar fi viabil în timp, atît timp cît ar fi trebuit să impunem restricții în societate”.

Suedia nu s-a blocat în luna februarie, atunci cînd a izbucnit pandemia.  Lucrurile au funcționat aproape normal și cetățenii au primit cîteva sfaturi sumare, legate de spălatul conștiincios al mîinilor și distanțarea socială. Granițele au rămas deschise, școlile au funcționat, la fel și afacerile, pentru a nu intra în colaps economic.

Diplomatul a recunoscut însă că au existat destule probleme: „Nu am reușit să-i protejăm chiar atît de bine pe cei mai slabi. Virusul a pătruns în multe aziluri de bătrîni. Avem deja în Suedia o comise de anchetă pe această temă, care studiază de ce s-a întîmplat acest lucru, ce nu a funcționat și ce trebuie să facem mai departe pentru ca aceste probleme să nu mai existe”.

Pînă acum, în Suedia, au fost înregistrat un număr de aproxiamtiv 6 mii de decese cauzate de coronavirus. 95 de mii de persoane s-au infectat, dintre care 5173 de noi infecții au fost confirmate în ultimele două săptămîni, conform datelor oferite de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Într-un clasament al țărilor din Europa întocmit pe baza raportului ce ia în calcul numărul de morți la 1 milion de locuitori, Suedia se află pe poziția a 4-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.