Marele război pentru combaterea corupției

Fotografia în cauză a stîrnit niște zîmbete pe sub niște mustăți.
Marţi, zi cu soare, în curtea Primăriei Chișnău, la aer, a avut loc prima din cele două «Sesiuni de informare pe subiecte ce se referă la integritatea agentului public», organizate de experții Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Un domn de la CNA, cu pantofii frumos lustruiți, avea scris în agenda sa că pe data cutare, anul cutare, va merge la Primărie, pentru început, să le dea de înțeles. Și a venit, și a vorbit, frumos a vorbit, clar și la obiect, în fața funcționarilor prezenți, cît de rău e să fii corupt. La început, ești corupt începător, pe urmă treci în corupt cronic. Funcționarii, majoritatea lume tînără, parfumată, îmbrăcată frumos, ascultau și conspectau, ascultau și luau-aminte, iar cînd au văzut o bancnotă de 200 pe care era scris 0 lei, aracan de mine, au bulbucat ochii și au exclamat – ia minune a lui Dumnezeu. Ofițerul de la CNA le-a mai dat funcționarilor (gratis) fluturașe, dar și tot felul de materiale ilustrative, ca să bage la cap, nu riscați, nu vă prostiți, hai-hai, noi vă avertizăm cu binișorul.
Deci, Primăria a dat foc la ghete și a pornit politicile de integritate: cum trebuie de turnat un coleg și asta se numește «a denunţa o faptă de corupţie sau o influenţă necorespunzătoare», ce reprezintă conflictul de interese şi în ce mod se soluţionează acesta, precum și dacă cadourile primite în exerciţiul funcţiei sînt sau nu admisibile.
De azi încolo, va fi cam greu de luat mită, pentru că Primăria municipiului Chişinău și Centrul Naţional Anticorupţie au stabilit un acord de colaborare prin care cele două autorităţi şi-au propus să-şi unească eforturile, în scopul prevenirii şi combaterii cazurilor de corupţie, în cadrul subdiviziunilor autorităţilor publice locale. Numai nu rîdeți iar pe sub mustăți.