Igor Dodon intenţionează să lanseze programul naţional „Un mediu urban confortabil”

Igor Dodon intenţionează să lanseze programul naţional „Un mediu urban confortabil”. Această prevedere este una de bază în programul său electoral la compartimentul „Oraş confortabil”.

 

„În mediul urban vor avea loc schimbări calitative, care vor permite cetățeanului să se simtă confortabil și în siguranță, să-l determine să iasă din casă și să desfășoare mai multe activități interesante sau să practice sportul în aer liber. Schimbările vor viza marea majoritate a orașelor. La elaborarea programului vor participa urbaniști experimentați și birouri de arhitectură din Moldova și străinătate”, susţine actualul Preşedinte al RM.

 

Igor Dodon îşi propune în context şi asigurarea accesibilităţii mediului urban pentru populaţia cu mobilitate redusă. „Persoanele cu dizabilități trebuie să dispună de posibilitatea să circule liber într-un oraș modern moldovenesc”, susţine el.

 

O prevedere importantă a programului ţine de amenajarea complexă a zonelor publice din oraşele mari şi mici. „Orașele noastre vor deveni mai confortabile pentru oameni. Vom elabora un program de dezvoltare a infrastructurii cu implicarea celor mai buni arhitecți. La implementarea acestuia se va ține cont de interesele tuturor locuitorilor, va fi o abordare cuprinzătoare vizavi de dezvoltarea spațiului rezidențial, a construcției drumurilor și parcărilor, a zonelor verzi și a complexurilor sportive”, se spune în documentul citat.

 

De asemenea, Igor Dodon îşi propune ca obiectiv amenajarea şi iluminarea parcurilor, curţilor, bulevardelor. „Orașele noastre trebuie să fie iluminate nu mai rău decât orașele din țările europene dezvoltate, astfel încât locuitorii să se simtă confortabil și în siguranță în orice moment al zilei”, susţine actualul Preşedinte al RM.

 

De asemenea, el menţionează că va implementa un program de tranziție către mijloacele de transport ecologice, va asigura un număr suficient de piste pentru deplasarea cu biciclete, scutere, role, skateboard-uri, iar crearea terenurilor sportive multifuncționale și workout-urilor va constitui o bază bună pentru un stil de viață sănătos pentru tineri și toți orășenii.

 

Un alt obiectiv ţine de reconstrucţia zonelor pietonale cu amenajarea zonelor de recreere şi a zonelor verzi. „Este necesar să oferim locuitorilor orașului posibilitatea de a respira aer curat, de a merge și a se relaxa în parcuri. Acest lucru va îmbunătăți sănătatea fizică și psihologică a oamenilor, lucru foarte important în timpul pandemiei de coronavirus”, se spune în program.

 

Igor Dodon se obligă să construiască şi să reabiliteze terenurile de joacă şi de sport, fiind convins că „trebuie să existe cât mai multe terenuri pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copiilor”.