Și laturi egale, și unghiuri egale

 

 

În sfîrșit, Comisia Electorală Centrală a vorbit la obiect. Luni, 28 septembrie, Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de concurent electoral în alegerile pentru funcția de șef al statului. Cele mai aprinse discuții au fost generate de simbolul care a și fost obiectul discuției  – geometria. Reprezentanții candidatului au prezentat simbolul citind din fișa însoțitoare: ”un patrulater cu laturi egale”. Desenul alăturat arată un pătrat în care este scris numele și prenumele candidatului. Dar desenul nu este luat  drept argument. Vladimir Șerban, membru al CEC, sugerează că pătratul nu este un patrulater cu laturi egale, ci cu unghiuri egale. O fi. Iar patrulaterul cu laturi egale nu e neapărat pătrat. Poate fi și un romb. O fi.

Reprezentanții candidatului  și-au apărat  descrierea cu care au venit și nu au cedat. De fapt, DEX-ul  insistă pe ”laturi egale și unghiuri drepre”, însă părțile aflate în  discuție au, probabil, opțiuni politice  atît de  diferite, încît nu se pot încadra în una și aceeași definiție a pătratului. Din considerentul mai sus enunțat, credem că cele două expuneri nu pot fi recomandate elevilor în pregătirea temelor pentru acasă la geometrie.

S-ar fi cuvenit, probabil, ca una din părți să insiste pe semnificația pătratului. Vechile descrieri sugerează că pătratul ne îndeamnă să fim cît mai raţionali, mai perseverenţi, mai organizaţi şi oneşti în interacţiunea cu oamenii. Ne conferă siguranţă, ne sprijină să ne concentrăm spre ţelurile, obiectivele noastre şi să ne străduim să le transformăm în realitate.

Ceva mai departe de CEC:  candidații au plecat în popor. Discuții, răspunsuri la întrebări, bancuri după care se rîde îndelung. Și un pic fals. Un ceas  prins de mînă la care  candidatul se uită brusc ca să le spună alegătorilor: ”Scuzați, dar timpul chiar ne presează, sîntem așteptați în satul…” De fapt, nu-i așteaptă nimeni nicăieri, iar cei cîțiva oameni aduși la întîlnire nicidecum nu  pot înțelege ce e asta ”timpul ne presează”.

Un jurnalist a descries, cu puținele cuvinte pe care le știe el, cum Andrei Năstase  ”folosește orice ocazie nu doar pentru a se întîlni cu oamenii, ci și pentru a-i ajuta la modul direct. Aflându-se recent într-un sat, Andrei Năstase nu s-a putut abține și a participat la procesul de producere a vinului de casă. Imaginea de mai jos spune totul.”

         Am vrut să închid mai devreme ghilimelele, dar nu mi s-a dat mîna. Că e frumos.

Constantin OLTEANU