LIVE din Casa Mare – lansarea seriei de evenimente online din cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat  seria de evenimente online LIVE din Casa Mare, care vor prezenta istoriile de succes din zonele rurale , dar și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană. Primul eveniment a  avut loc pe 30 septembrie 2020, în localitatea Maramonovca din raionul Drochia.

Seria de evenimente LIVE din Casa Mare sunt organizate în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, urmează să fie desfășurate în zece localități din cadrul Grupurilor  de Acțiune Locală și vor reuni invitații și partenerii locali într-un dialog interactiv despre perspectivele zonelor rurale și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din spațiul rural.

Peter MICHALKO, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a fost alături de participanții la eveniment în format online, menționând că dezvoltarea rurală continuă să rămână în vizorul Uniunii Europene, iar în acest sens este organizată și campania de informare UE pentru Moldova rurală. Adițional, Ambasadorul UE la Chișinău a discutat despre transformarea spațiilor rurale vii, în care cetățenii, bazându-se pe propriul potențial își unesc forțele pentru a construi un viitor inovativ și prosper, precum și despre asistența Uniunii Europene, care oferă asistență pentru trei proiecte bilaterale principale în domeniul dezvoltării rurale: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, care se axează pe creșterea competitivității în sectorul agroalimentar și consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și de salubrizare în zonele rurale; Proiectul de sprijin pentru IMM din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Republica Moldova. În total, sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană în aceste trei programe este de 13,2 milioane de euro. Această contribuție a fost suplimentată recent, cu 16 milioane de euro pentru programul „Uniunea Europeană pentru Moldova”: comunități locale, care urmează să fie implementat în următorii 5 ani.

 

Marina Albu, Președintele Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova a subliniat faptul că Uniunea Europeană este partenerul-cheie în procesul de implementare a Abordării LEADER în Republica Moldova și de susținere a Grupurilor de Acțiune Locală, alături de partenerii locali și centrali, acesta fiind un exemplu de sinergie a tuturor partenerilor. „LEADER reprezintă acțiuni concrete pentru dezvoltare și este inspirată de principiile solidarității și subsidiarității, care presupun acțiuni concrete pentru dezvoltare și că acele probleme trebuie rezolvate cât mai aproape de cetățeni”.

Tomasz HORBOWSKI, Directorul de țară al Solidarity Fund PL în Republica Moldova a reiterat importanța susținerii Grupurilor de Acțiune Locală,  care prin activitatea sa generează schimbări, împuternicește oamenii și instituțiile locale. „Estimăm ca în total în Republica Moldova până la sfârșitul acestui an, vor fi inițiate 400 de micro proiecte, în aproximativ 29 de GAL-uri, cu un buget total de peste 1 milion de euro, ceea ce arată creșterea capacității de absorbție în teritoriu”.

Totodată, Tomasz Horbowski a comunicat că pe parcursul următoarelor nouă live-uri, echipa Solidarity Fund PL în Moldova va vorbi despre procesul de creare a Grupurilor de Acțiune Locală, despre cum GAL-ul ajută la dezvoltarea antreprenoriatului local, dezvoltarea agriculturii moderne și alte subiecte de interes general.

Campania „UE pentru Moldova Rurală” are drept scop oferirea mai multor informații cetățenilor despre ceea ce face Uniunea Europeană pentru a contribui la dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.