Istorie și zvonistică: pe locul Filarmonicii care a ars, a fost cîndva o sinagogă

 

 

Ne-a confirmat-o Iurie Colesnic, omul care cunoaște istoria fiecărei pietre din Chișinău. Nu pur și simplu o sinagogă din cele 80 existente la Chișinău, ci sinagoga principală. Se vorbește că actuala clădire ar fi fost lipită de zidurile acelei sinagogi. Cimitir nu a existat, doar sinagogă. Despre asta nu prea găsiți informații. Nu căutați în Wikipedia, unde nu găsiți decît o informație succintă:  ”Este o instituție teatral-concertistică și sală de concerte, fondată în 1940.” Ne mai informează, ca pe proști, că, în septembrie 2020 (de parcă am fi de-acu în sec. 27!), clădirea Filarmonicii a fost puternic afectată de un incendiu, în urma căruia s-a prăbușit o parte din tavanul sălii mari.

Oficial, se cunoaște faptul că, la începutul secolului trecut, la Chișinău,  trăia și muncea un oarecare om bogat Constantin Calamanti, posibil grec de origine, om de afaceri la vremea respectivă, care avea în proprietate și hotelul Bristol. El a dorit să construiască pe acest loc primul Circ din piatră la Chișinău și l-a construit.  Circul avea să fie transformat ulterior  în teatru, apoi în cinematograf, și, în sfîrșit, în Filarmonică. Să înțelegem că actuala clădire  a fost construită, de fapt, în curtea altei clădiri, care a aparținut unui oarecare Suher Fradis, bănuim, evreu.

La urechile noastre a ajuns și un pachet de informații de pe segmentul zvonisticii. Cu și despre Filarmonică.  Nu băgăm mîna în foc, nici nu rupem cămeșa de pe noi, doar vă relatăm ce se aude prin tîrg. Cică un mare dezvoltator deja s-a interesat de clădirea Filarmonicii în ruină și de teritoriul  adiacent. Dezvoltatorul ar dori să ridice pe acest loc din buricul tîrgului un bloc de locuit de elită. Să nu credeți că dezvoltatorul ar fi peste măsură de obraznic sau că nu-și dă seama de un eventual scandal social. El se oferă să construiască altă Filarmonică,  pe banii lui, asta în cazul în care i se va oferi teren, de exemplu, cinematograful Patria împreună cu deja legendara cafenea Guguță.

Acest proiect de intenții pare a fi unul care are dreptul la existență, chiar dacă, vă ziceam, e doar un zvon. Unde mai pui că ambele clădiri nominalizate au proprietari și încă ce proprietari! Cinematograful Patria aparține lui Victor Șelin, om politic care mai vinde și flori pe Bodoni , iar cafeneaua Guguță aparține unei firme care face parte din proprietățile lui Plahotniuc. Ăștia doi știu bine cît valorează averea lor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.