Campania „UE pentru Moldova Rurală”: Agricultură modernă cu sprijin european

Seria de LIVE tururi din cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală” continuă în localitatea Scoreni din raionul Strășeni. Astfel, sâmbătă, 26 septembrie, publicul din mediul online a cunoscut istoria antreprenorului Ion Buliga, care după 16 ani de muncă peste hotarele țării, a decis să revină acasă și să își înființeze o plantație moderne de viță de vie, iar datorită programului PARE 1+1, a cumpărat tehnica necesară pentru a-și dezvolta afacerea agricolă.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova continuă campania de comunicare „UE pentru Moldova Rurală”, inițiativă menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale cu suportul Uniunii Europene.

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), implementat de ODIMM, are drept obiectiv creșterea numărului de afaceri în zonele rurale și încurajează cetățenii țării noastre să revină din străinătate, să inițieze o afacere și să își construiască viitorul în Republica Moldova.

Potrivit antreprenorului, despre program a aflat în anul 2018, a analizat criteriile de eligibilitate la care corespundea în totalitate și a depus dosarul. „Am început să investesc în afacerea mea încă din anul 2016, iar peste doi ani am avut cheltuieli de aproximativ 500 de mii și datorită suportului european au fost restituiți jumătate din bani, adică 250 000 de lei pe care la fel, i-am investit în vie. Sunt foarte mulțumit”, susține Ion Buliga.

În prezent, acesta deține o suprafață totală de 8,83 ha de terenuri agricole, dintre care 4,55 ha le-a plantat cu viță de vie din soiul Moldova, iar pe 4,28 ha a sădit o livadă de prun. Cu banii obținuți agricultorul a cumpărat un tractor MTZ 82.1, un cultivator și o freză, cu ajutorul cărora prelucrează terenurile. Antreprenorul planifică să mai investească în procurarea suportului pentru spalier, butași și puieți de prun.

Menționăm că una din prioritățile parteneriatului UE-Moldova în zonele rurale este dezvoltarea antreprenoriatului rural de succes, prin susținerea sectorului ÎMM-urilor și crearea de locuri de muncă în zonele rurale. Uniunea Europeana, cu suportul de implementare a asistenței din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, contribuie la dezvoltarea micilor afaceri, în special în zonele rurale și constituirea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni.