Va deveni COVID-19 sezonier?

O nouă analiză sugerează că COVID-19 va deveni sezonieră în țările cu climă temperată, dar numai atunci cînd se atinge imunitatea de grup. Pînă la acel moment, COVID-19 va continua să apară de-a lungul anotimpurilor. Aceste concluzii evidențiază importanța măsurilor de sănătate publică necesare pentru controlul virusului.

Autorul principal al studiului Dr. Hassan Zaraket, de la Universitatea Americană din Beirut, Liban, avertizează că COVID-19 este aici pentru a rămîne și va continua să provoace focare pe tot parcursul anului pînă cînd se va obține imunitatea de grup. Prin urmare, publicul va trebuie să învețe să trăiască cu această boală și să continue să folosească cele mai bune măsuri de prevenire, inclusiv purtarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mîinilor și evitarea formării de grupuri.

Cercetătorii susțin că ar putea exista multiple valuri de COVID-19 înainte ca imunitatea de turmă să fie atinsă. Aceștia știu că multe virusuri respiratori urmează tipare sezoniere, în special în regiunile temperate. De exemplu, gripa și mai multe tipuri de coronavirusuri care provoacă răceală obișnuită sînt cunoscute ca avînd un vîrf de infectare în timpul iernii în regiunile temperate, dar circulă pe tot parcursul anului în regiunile tropicale. Autorii au analizat acești viruși sezonieri, examinînd factorii virali și gazda care le controlează sezonalitatea, precum și cele mai recente cunoștințe privind stabilitatea și transmiterea SARS-CoV-2.

Cercetătorii explică faptul că supraviețuirea virusului în aer și pe suprafețe, susceptibilitatea oamenilor la infecții și comportamentele umane, diferă de-a lungul anotimpurilor datorită schimbărilor de temperatură și umiditate. Iar acești factori influențează transmiterea virusurilor respiratorii în diferite perioade ale anului.

Cu toate acestea, în comparație cu alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa, COVID-19 are o rată mai mare de transmitere, cel puțin parțial datorită circulației într-o populație care nu este imunizată. Aceasta înseamnă că, spre deosebire de gripă și alte virusuri respiratorii, factorii care guvernează sezonalitatea virușilor nu pot opri încă răspîndirea COVID-19 în lunile de vară. Dar, odată ce imunitatea de grup este atinsă prin infecții naturale și vaccinări, rata de infectare ar trebui să scadă substanțial, făcînd virusul mai susceptibil la factorii sezonieri.