Trebuie să fim mai bine pregătiţi pentru următoarea pandemie

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a precizat faptul că întreaga lume ar trebui să fie mai bine pregătită în faţa următoarei pandemii.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut ţărilor să investească mai mult în sănătatea publică, starea de fapt demonstrînd că puţine ţări au resursele necesare pentru a face faţă unei epidemii la nivel mondial.

Șeful OMS este practic convins că aceasta nu va fi ultima pandemie. Istoria ne învaţă că focarele de infecţie şi pandemiile sînt o realitate. Dar cînd vom avea o nouă pandemie, trebuie să fim pregătiţi, mai pregătiţi decît am fost în faţa COVID-19, a conchis înaltul official.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că nu se aşteaptă la vaccinări pe scară largă împotriva COVID-19 pînă la mijlocul anului 2021. Declarația a fost făcută de unul dintre purtătorii de cuvînt ai instituției. Explicația este că nici unul dintre vaccinurile testate nu oferă garanția eficacității.

„Niciunul dintre vaccinurile candidate în studiile clinice avansate nu a demonstrat pînă acum un semnal clar al eficacităţii de cel puţin 50%, considerată necesară de către OMS,” a declarat Margaret Harris, o purtătoare de cuvînt a acestei instituţii.