10 greșeli de evitat în obținerea vinului de casă

Obținerea celui mai bun vin de casă este dezideratul fiecărui gospodar.

Am considerat că ar fi binevenită punctarea unor greșeli frecvente ce pot apărea în procesul de vinificație și care să afecteze mai apoi calitatea vinului.

Iată care sunt cele mai frecvente 10 erori pe care trebuie să le evitați dacă faceți vin de casă în această toamnă:

Greșeala nr.1: Nu se dă atenția cuvenită curățeniei vaselor și ustensilelor folosite

Odată cu primirea mustului trebuie să ne îngrijim să îl punem în vase curate. Un lucru foarte important este ca tot ceea ce folosim – furtunuri, pîlnii, recipiente, să fie foarte bine curățate și întreținute. Murdăria este un mare dușman al mustului și mai apoi al vinului.

De precizat că, dacă se folosesc vase din lemn, la care contactul cu aerul este mare, nivelul maxim de calitate pentru vinul de casă se atinge în două, trei luni de la terminarea fermentației alcoolice, referindu-ne la o cantitate de 100 de kilograme de must pus la fermentat. După aceea, se recomandă să se treacă totul în vase de sticlă și la aceste vase se poate pune o pâlnie de fermentare ce păstrează vinul pe plin chiar și la oscilații mici de temperatură, rămîne fără contactul cu aerul.

Dacă se folosesc butoaie de plastic, este obligatoriu ca acestea să fie din plastic alimentar și să nu fi conținut înainte substanțe cu miros puternic sau care să fi lăsat reziduuri ce nu au putut fi îndepărtate la curățare.

Greșeala nr.2: Vinul se produce într-un spațiu necorespunzător

Încăperea în care punem la fermentare mustul trebuie să fie curată, aerisită, o încăpere în care să nu fie mirosuri de mucegai, de murături sau alte legume.

Trebuie să fie o încăpere curată, unde temperatura să nu depășească 20 de grade Celsius pe perioada fermentației alcoolice, iar apoi, pentru păstrarea vinului, undeva la 10-14 grade Celsius este temperatura recomandată.

Greșeala nr.3: Nu se respectă setul de instrucțiuni primite împreună cu mustul, în special recomandările pentru folosirea drojdiilor naturale

Mustul de la Jidvei vine însoțit de instrucțiuni privind modul de administrarea a drojdiilor pe care gospodarii le primesc la livrarea cantității comandate.

Trebuie respectate atent temperatura de hidratarea a drojdiilor, perioada de hidratare a lor, apoi perioadele de dezvoltare și, nu în ultimul rând, un lucru important – ca diferența dintre temperatura drojdiei și temperatura mustului să nu fie mai mare de 10 grade Celsius.

Greșeala nr.4: Nu se urmărește fermentația vinului de casă

În perioada fermentației alcoolice se recomandă urmărirea procesului, să se observe modul în care mustul fermentează. Se ascultă zgomotul din timpul fermentației. Se va acorda atenție ca spuma să nu dea pe jos, să i se lase un gol de fermentare potrivit, astfel încât mustul să poată fermenta liniștit. Se recomandă degustarea mustului în fermentare pentru a observa schimbarea de la dulce la sec etc.

Greșeala nr.5: Nu se dă atenție startului fermentației

Fermentația alcoolică trebuie să înceapă de a doua zi. Imediat după introducerea drojdiilor, este o perioadă de incubare, o perioadă în care nu se aude nimic, dar după cea de-a doua zi trebuie să se observe puțină spumă, să apară bule. Mai târziu apare și acel mic zgomot.

De subliniat că, pentru procesul de fermentare, temperatura este foarte importantă. În funcție de acest aspect pot apărea situații în care vinul fie fermentează prea repede, fie prea încet, fie nu fermentează deloc. Perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni, nu mai mult. În general, temperatura optimă de fermentare este de 15-20°C. La o temperatură mai mică de 15°C, procesul de fermentație se desfășoară cu dificultate, iar la 10°C acesta poate să dureze mai mult de două-trei luni.

Greșeala nr.6: Se adaugă dioxid de sulf după primirea mustului

De-a lungul anilor, nu puțini au fost gospodarii care imediat după primirea mustului de la Jidvei au adăugat în el dioxid de sulf.  Este o greșeală mare. Nu trebuie să se introducă nimic. Totodată, uneori se introduce dioxid de sulf în timpul fermentației alcoolice, ceea ce nu este recomandat deloc.

Greșeala nr.7: Se lasă vasul  „pe gol”

După terminarea fermentației alcoolice trebuie să se urmărească ca vasele să fie cît mai pline. Dacă mustul fermentează într-un vas mai mare, este bine ca vinul, după terminarea fermentației, să fie tras în două vase – unul pe plin și un al doilea din care se bea sau în care se așteaptă limpezirea pentru consum. Unul dintre marii dușmani ai vinului este aerul, mai exact menținerea vasului pe gol. Dacă vinul este ținut pe gol el va primi aer și un gust și un miros de aerisit. Nu trebuie ținut vasul pe gol după terminarea fermentației alcoolice, respectiv după perioada de limpezire.

 

Greșeala nr.8: Se adaugă prea mult zahăr

Mustul are îbn mod normal 180 de grame de zahăr la kilogram, ceea ce face ca vinul obținut să aibă în jur de 11-12 volume la sută alcool. Este un nivel optim și nu se recomandă adăugarea zahărului pentru a crește nivelul conținutului de alcool sau pentru a face vinul să țină mai mult:  „Vinul de casă este un vin în folosul sănătății, care se consumă pentru sănătate.  Cine vrea să introducă zahăr, poate face acest lucru, însă să nu depășească maxim 100-200 de grame de zahăr la 10 litri. Acest vin este pentru sănătate, se consumă în primul an, nu este un vin care se ține ani de zile. Se bea proaspăt, cu arome primare de fermentare care nu necesită intervenții, ceea ce este în favoarea sănătății.

 

Greșeala nr.9: Fermentația alcoolică este prelungită

În mod normal, un proces de fermentație alcoolică durează aproximativ 10 pînă la 15 zile, iar lîncezirea în fermentare nu este benefică.  Dacă vrei să ai un vin sănătos, un vin bun, atunci tragerea de pe drojdie se poate face la circa 10-15 zile de la terminarea fermentației alcoolice tumultoase. Mustul mai fermentează liniștit după cele 10 zile. La tragerea de pe drojdie se recomandă să se introducă o cantitate mică de dioxid de sulf, circa 70 ml de dioxid de sulf la aproximativ 100 de litri. Este un rău necesar, dar administrat înțelept, este în folosul vinului și al sănătății omului.

 

Greșeala nr.10: Se grăbește limpezirea vinului de casă

Dacă se dorește consumul unui vin de casă perfect limpede, atunci este nevoie de răbdare. Trebuie să aștepți până vinul se limpezește. Eu nu recomand pentru vinul de casă niciun fel de substanțe pentru limpezire. Vinul ar trebui să se limpezească după terminarea fermentației alcoolice. La aproximativ o lună, acesta ar trebui să fie limpede.